Krivično gonjenje parodije na seču drva na Kalemegdanu 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je juče pritvor do trideset dana za trojicu učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ koji su ušli u Radio-televiziju Srbije, a koji se sumnjiče za krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu.

Do zaključenja prvog izdanja našeg lista, odluka sudije još nije bila poznata. Kako su za Danas preneli advokati koji brane trojicu učesnika demonstracija, Vladimir Gajić i Vladimir Todorić, tužilac je predložio pritvor kako ne bi ponovili krivično delo s obzirom da učestvuju na demonstracijama.

Zbog upada u zgradu RTS, u subotu, u vreme emitovanja Dnevnika, pored ovih osumnjičenih koji se terete za krivično delo, šest okrivljenih je već osuđeno na 30 dana zatvora zbog prekršaja „drsko i bezobzirno ponašanje“ iz Zakona o javnom redu i miru, a jedan na novčanu kaznu od 20.000 dinara. Kako je Danas već izvestio, na njima je primenjen član 308 Zakona o prekršajima, koji je uveden pre par godina, kako bi policija mogla da izađe na kraj sa navijačima, odnosno da ih bez ikakvih problema odmah, nakon hapšenja, samo prosledi u zatvor u Padinskoj skeli, na trideset dana zatvora, po hitnom postupku, bez obzira na okolnosti i eventualnu odbranu. Policija je, prema rečima advokata članova Pokreta ujedinjenih fantoma, Vladimira Gajića, jasno i sa planom ciljala da pohapsi organizatore protesta „Jedan od pet miliona“, kako bi obezglavila demonstracije.

Tokom vikenda šestorica demonstranata osuđeni su na osnovu gorenavedene odredbe, po hitnom postupku, i odmah su, nakon izricanja presude, koju je, „u ime naroda“, donela sutkinja LJiljana Bondžić, sprovedeni u Padinsku skelu na odsluženje kazne od 30 dana zatvora. Problem je, prema rečima sagovornika Danasa, advokata Vladimira Gajića, u tome i što su oni, pre izricanja presude, u pritvoru držani duže od četiri sata, iako takav čin predstavlja kršenje zakona. Odredbu zakona, donetu za huligane i incidente na stadionima, režim sada koristi za političke neistomišljenike, rekao je Gajić.

Policija je u nedelju uhapsila organizatore protesta Miodraga Simovića i Krstu Tomkovića, redara na protestima Uroša Savića, studenta FPN-a Stefana Simića, dva člana PUF-a, zatim studenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zdravka Fijata, kao i mladiće Stefana Novakovića, Miloša Dekića, Nikolu Dragosavljevića, ali i srednjoškolca Pavla Cvejića.

Minja Pernat i Miljan Čičić iz Pokreta ujedinjenih fantoma uhapšeni su u nedelju oko 14 časova u kafiću „Aviator“ na Terazijama. Pernat i Čičić, obojica Zrenjaninci, sumnjiče se da su u subotu u zgradu RTS uneli motornu testeru. Međutim, dvojica „fantoma“ su, u svom prepoznatljivom imidžu, sa belim fantomkama na glavama, kao i na svakom od prethodnih protesta, hteli da naprave parodiju sa određenim povodom, a ovoga puta na seču drveća na Kalemegdanu, pa su poneli testeru. NJihova ideja je bila da naprave parodiju, a ne da nekog ugroze, kao što su i do sada radili, učešćem na brojnim demonstracijama protiv vlasti. I pokret su osnovali nakon nezakonitog noćnog rušenja u Savamali zbog Beograda na vodi. „Fantomka“ je zaštitni znak tog rušenja i simbolizuje neodazivanje policije na pozive građana da maskirani ljudi noću ruše u centru grada. Tvrdi se da su Pernat i Čičić prebijeni sada tokom intervencije policije u zgradi RTS, pa su veći deo noći proveli u Urgentnom centru.

Šta je Savić rekao policiji

Na društvenim mrežama se, pre dva dana, pojavio i snimak na kom se vidi kako se Uroš Savić, inače člana pokreta Dveri, za kojeg tužilaštvo, takođe, traži pritvor od 30 dana, obraća kordonu policije sledećim rečima: „Skinite zastave sa rukava, molim vas! Tebi ako je fetiš da za 300 evra biješ svoj narod, hajde! Ja sam svoj štit stavio na grudi! Ti skini šlem, ja ću kačket i hajde! Čega se stidite? Ja znam da je vas sramota, ljudi! Vas je sramota što ovo radite, to je jasno! Ali nemojte to da radite, nemojte to da radite! Ja sam radio u državnoj firmi i dobio sam otkaz zbog SNS-a. Dođite kod mene u firmu da radite građevinu, nije problem. Znači, obraz je važniji od para! A ovaj će da padne za tri meseca. A šta ćete vi da kažete? Šta ćeš sinu i ćerki da kažeš? Pa znaš tata… Šta ćeš da im kažeš, kukavče? Ne radi se tako posao! Ja znam da vas je sramota! Što obarate pogled? Ali dobro, dok je takvih – biće i ovakvih!“ Savića su, prema rečima organizatora „Jedan od pet miliona“, pripadnici policije najpre pretukli, pa ga uhapsili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari