Nakon što je albanska koaliciona većina na poslednjoj sednici Skupštine opštine Bujanovac donela odluku o razrešenju dvojice Srba koji su obavljali direktorske funkcije u javnim preduzećima Sportski centar „Mladost“ i Turistička organizacija Bujanovac, i na te funkcije imenovala albanske kadrove, 17 odbornika srpskih političkih partija napustili su sednicu i najavili bojkot rada lokalnog parlamenta.

– Ponuda albanske većine o ustupanju nekih funkcija za nas je neprihvatljiva, jer se radi o nevažnim, formalnim mestima – objašnjava predsednik Opštinskog odbora DS-a Goran Tašković. On precizira da srpske političke stranke imaju jedinstven stav u tome da „ne žele da budu dekor i svojim prisustvom daju legitimitet navodnoj multietničkoj vlasti“. Po njegovom mišljenju „vladajuća albanska koalicija nije spremna ni na kakav kompromis“.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi ukazuje da je imenovanjem novih direktora u javnim preduzećima zaokružen proces konstituisanja organa lokalne samouprave. Kamberi tvrdi da je u razgovorima sa predstavnicima DS-a i odbornicima Grupe građana „Dr Stojanča Arsić“ bilo „pokušaja da se pronađe kompromisno rešenje, ali do toga nije došlo“.

– Ostaje ponuda predstavnicima srpskih političkih partija da prihvate dva mesta u Opštinskom veću, isto toliko u lokalnoj upravi, mesto zamenika predsednika SO, kao i pomoćnika predsednika Opštine – precizira Kamberi.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odbornika. Na poslednjim izborima albanske političke partije osvojile su 23, dok je srpskim partijama pripalo 17 odborničkih mandata, a jednog odbornika imaju predstavnici Roma. Na ovaj način albanska većina u lokalnom parlamentu bez problema može da donosi sve odluke, ali nakon najave bojkota srpskih odbornika u potpunosti se može narušiti multietnička struktura lokalne vlasti, što očigledno ne prija ni predstavnicima političkih partija Albanaca. To priznaje i predsednik SO Jonuz Musliju. On ukazuje da je u pitanju „politička realnost“, ali iznosi stav u prilog nastavku dijaloga sa predstavnicima srpskih partija.

– Treba da pronađemo zajedničko rešenje iz ove krizne situacije koja ne koristi nikome. Smatram da ima dovoljno prostora da nastavimo razgovore i pregovore oko podele funkcija. Očekujem da predstavnici srpskih partija dođu na razgovor – kaže Musliju.

Tašković dobio „Naše dete“

Nakon majskih lokalnih izbora, od 11 javnih preduzeća i ustanova na mestu direktora je desetoro Albanaca i jedan Srbin, Nenad Tašković, koji obavlja funkciju direktora Predškolske ustanove „Naše dete“. Na mesto direktora Sportskog centra „Mladost“ umesto Zorana Dimitrijevića postavljen je Ekrem Isufi, dok je novi direktor Turističke organizacije Iljir Ajeti, umesto dosadašnjeg Slobodana Dimitrijevića. Od vanrednih lokalnih izbora održanih u julu 2002, koji su održani pod pokroviteljstvom i nadzorom međunarodne zajednice, lokalnu vlast u Bujanovcu obavljaju predstavnici albanskih političkih partija. Najveći autoritet i danas u bujanovačkom parlamentu ima Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari