Kragujevačka opozcija tražila prijem kod ambasdora EU, Žiofre se sastao sa njima i izrazio zabrinutost zbog dešavanja u lokalnom parlamentu 1Foto: Z. S. M.

 

Tokom današnjeg boravka u zvaničnoj poseti Kragujevcu ambasadora EU Emanuela Žiofrea, Luke Gorija (Italija) i Mihala Pavuka (Slovačka) predstavnici opozcije u ovom gradu zatražili su sastanak sa ambasadorom Evropske unije.

Ambasador ih je primo u Skupštini grada a sastanku su prisustvovali predstavnici pet opozcionih odborničkih grupa iz gradskog parlamenta.

– Ambasadore smo upoznali sa velikom krizom parlamentarizma koji je upravo u Kragujevcu, kaže za Danas Nikola Nešić, odbornik stranke Zajedno koji se kolegom Slađanom Rakićem iz Kragujevačke inicijative govorio u ime kragujevačke opozcije.

Po njegovim rečima oni su ambasadore iz EU upoznali sa tim da vlast ne želi da stavi tačku dnevnog reda opozicije koja ima 42 procenta odbornika u lokalnom parlamentu.

– Pomenuli smo da se na taj način grubo krši poslovnik, tumači kako je volja, da se dva puta nisu pojavili odbornici vlasti na sednicama Skupštine grada po hitnom postupku a da mi samo želimo da diskutujemo o velikoj aferi koja puno košta građane Kragujevca, kaže Nešić.

Kragujevačka opozcija tražila prijem kod ambasdora EU, Žiofre se sastao sa njima i izrazio zabrinutost zbog dešavanja u lokalnom parlamentu 2
Nikola Nešić Zajedno Kragujevca Foto: Z. S. M.

Ambasador EU je, kako ističe Nikola Nešić, rekao da je sve zapisao i da mu je važan parlamentarizam kao stub demokratije.

– On nam je rekao je da su to evropske vrednosti i da će u Kragujevcu otvoriti Evropsku kuću kao bi se promovisale ideje EU, ističe Nešić.

Ovaj susret za Danas potvrđuje i Slađan Rakić.

– Pošto je danas bio u poseti ambasador delegacije EU sa abasadorima Italije i Slovačke iskoristili smo priliku da ih upoznamo sa dubokom parlamentarnom krizom u Kragujevcu. Iako nije bilo predviđeno protokolom, zbog ozbiljnosti situacije odvojio je vreme da se vidi sa predstavnicima opozicije, kaže Rakić.

Po njegovim rečima ambasador EU je „izrazio zabrinutost zbog dešavanja u kragujevačkom lokalnom parlamentu”.

– Rekao je i da je pred Srbijom, koja je kandidat za članstvo u EU obaveza uvažavanja evropskih vrednosti i standarda među kojima je jedan od najvažnijih poštovanje lokalne demokratije i izabranih predstavnika građana u gradskim skupštinama, navodi Rakić, dodajući da je amabasador Žiofre naglasio da je njegova obaveza je da u okviru svojih aktivnosti razgovara sa gradskim vlastima ali da su mu jako važni svi građani i njihovi predstavnici.

Kragujevačka opozcija tražila prijem kod ambasdora EU, Žiofre se sastao sa njima i izrazio zabrinutost zbog dešavanja u lokalnom parlamentu 3
Slađan Rakić Kragujevačka incijativa Foto: Z. S. M.

U danu kada se potpisuje Memorandum o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu, dočekala ga je parlamentarna kriza u Kragujevcu.

– Kao svaki iskusni diplomata, on je završio razgovor u nadi da će se trenutna kriza gradskog parlamenta okončati i da će se demokratija i demokratske tekovine poštovati u narednom periodu, prenosi Slađan Rakić za Danas deo razgovora sa ambasadorm EU u gradskoj skupštini.

Da podsetimo ambasadori Evropske Unije, Italije i Slovačke borave danas u Kragujevcu povodom potpisivanja Memoranduma o otvaranju Evropske kuće u ovom gradu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari