Smrt demokratije i parlamentarizma u Kragujevcu: Milan Tanović (POKS) povodom „bežanja od teme slučaj Servis” gradskih vlasti 1Foto: Privatna arhiva

 

Vlast u Kragujevcu nastavlja da beži od teme o 298 miliona dinara, krši poslovnik i ubija demokratiju u Skupštini grada Kragujevca, smatra Milan Tanović, predsednik GO POKS Kragujevac.

Opozicija u Kragujevcu je danas pre početka redovne sednice Skupštine grada Kragujevca tražila je da se prvo održi vanredna sednica koju je vlast zaključila a da nije ni otvorena, što je apsurd.

– Ne može se zaključiti sednica koja nije ni otvorena. Ako vlast smatra da je sednica bila otvorena, onda je zamenica predsednika skupštine grada Kragujevca morala da dozvoli diskusiju na istoj, što nije uradila, podsetio je Tanović.

Sednica po hitnom postupku, po njegovom mišljenju, mogla je da se odlaže u nedogled, jer nije predviđeno drugačije.

– Vlast je odlučila da ignoriše zahtev opozicije za održavanjem prethodno zakazane sednice, a nije htela ni da temu sa te sednice uvrsti u dnevni red, zaključuje on.

Sve ovo dovelo je opoziciju do situacije da aktivno ometa rad skupštine.

Predsednik skupštine grada Kragujevca izjavio je za govornicom da će odrediti pauzu kako bi se izvršile konsultacije sa šefovima odborničkih grupa ali ni to nije uradio.

– Mislim da ćemo biti prinuđeni da putem građanske inicijative primoramo vlast da diskutuje po ovoj temi, najavljuje Tanović.

Da podetimo, kao što je Danas već više puta pisao 36 kragujevačkih opozcionih odbornika sa pet izbornih lista podneli su prijavu protiv gradskih čelika zbog odluke lokalne vlasti (koja je već u narodu i medijima dobila naziv „slučaj Servis” – po lokaciji nazvanoj Zastavin servis) zbog koje će iz iz gradskog budžeta biti plaćeno skoro 300 miliona dinara za plac koji je gradski a ne onoga kome je ovolika odšteta namenjena.

U toku prepodneva, na prvoj redovnoj sednici Skupštine grada, kao što je Tanović i izjavio kragujevačka opozcija je „aktivno ometala rad skupštine”

Kao što je kragujevački portal „Glas Šumadije” izvestio redovna sednica Skupštine grada, na čijem dnenvom redu je 35 tačaka, počela je zahtevom 36 odbornika opozicije da se nastavi sednica po hitnom postupku, odnosno rasprava o zemljištu kod Zastavinog serivsa, što prema tvrdnji opozicije, predstavlja „pljačku veka u Kragujevcu”.

Kako vladajuća većina to nije prihvatila, opozicioni odbornici izlazili su za skupštinsku govornicu i ćutali sve vreme koje su imali za diskusiju.

Pre toga neko od odbornika pustio je himnu Srbije Bože pravde, čije su emitovanje odbornici vladajuće većine presedeli. Mogla je da se čuje i himna Jugoslavije Hej Sloveni, a delegacija kragujevačke opozicije zatražila je sastanak sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji je danas u Kragujevcu, preneo je Portal „Glas Šumadije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari