Nedolaskom na sednicu Skupštine grada vlast „priznala” krađu veka: Kragujevačka opozcija o „slučaju Servis” 1Foto: Grad Kragujevac

 

Svojim nepojavljivanjem ni na današnjoj sednici Skupštine grada zakazanoj po hitnom postupku u vezi sa nadoknadom za zemljište na placu nekadašnjeg „Zastava servisa” po mišljenju kragujevačkih opozcionih odbornika „lokalna vlast je priznala krađu” koja je gradski budžet, po njihovim rečima, oštetila za 2,5 miliona evra.

– Ovim činom nedolaska na ponovo zakaznu sednicu po hitnom postupku mogu da kažem da je priznata da je priznata krađa od 2,5 miliona evra. Pitam se šta je bio problem kod odbronika Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera koji su bili na listi SNS-a – SPS i 300 Kragujevčana da se danas pojave ovde i demantuju ono što mi tvrdimo. Sta je bio problem?, zapitao se Slađan Rakić, iz Kragujevačke incijative.

Po njegovom mišljenju to znači da vlast nema odgovor na optužbe opozcioje.

– Znači da su naše optužbe osnovane kada kažemo da je neko dao 7.000 evra a dobiće 2,5 miliona evra. To je za Kragujevac ogroman novac sa kojim bi moglo da se asfaltira 200 ulica, zaključio je on napomenivši da je „bilo ko iz opozcije uzeo 30.000 dinara bio bi rastrgnut od strane vlasti sa skupštinke govornice”.

Zašto danas nije došao gradonačelnik Nikola Dašić, njegov zamenik ili Miroslav Petrašinović, koji je u vreme kada je ova odluka doneta bio predsednik Skupštine grada, upitao se takođe on.

Takođe, on je pitao i zbog čega je sa današnje sednice„izostao” Ivica Momčilović, predsednik Skupštine grada koji je u vreme donošenja odluke o eksproprijaciji placa na lokaciji nekadašnjeg „Zastavinog servisa” bio u junu prošle godine bio zamenik gradonačelnika.

– Jedinstvo opozcije je pokazano i danas i ja vas uvereavam da ćemo mi da sitrajemo na ovoj temi, najavio je Slađan Rakić, obećavši da će vlast sa ovom temom „sačekati” već na narednoj, redovnoj sednici Skupštine grada, tražeći i od samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odreaguje na ovu nezakonitu odluku svojih članova koja je budžet Skupštine grada, po mišljenju opozcije oštetila za 2,5 miliona evra.

Na pitanje da prokomentariše današnji pokušaj održavanja sednice i dalje korake opozicije Veroljub Stevanović iz Zajedno za Šumadiju je izjavio za Danas:

– Zamenica predsednika Skupštine je danas grubo prekršila Poslovnik, i to član 134. koji kaže da u slučaju nedostatka kvoruma predsedavajući mora da odloži sednicu za odgovarajući dan i sat. Predsednik Skupštine namerno nije došao na ovu sednicu jer u vreme dok se sporna odluka donosila on je bio zamenik gradonačelnika i tako član tog veća koje je donelo ovu skandaloznu odluku, ističe on.

I p njegovim rečima opozicija će ovu temu, sada kao dopunsku tačku dnevnog reda kandidovati na prvoj narednoj redovnoj sednici (1/3 odbornika ima pravo predlaganja tački dnevnog reda), kada budu tu odbornici vladajuće većine pa neka objasne građanima zašto ne žele da o „novoj temi diskutujemo”.

Da kragujevačka opozicija neće odustati od ove teme, već na prvoj, narednoj, redovnoj sednici, za Danas potvrđuje i Obrad Turković, odbornik Stranke slobode i prvade.

– Gradska vlast SNS i njihovih koalicioni partneri današnjim nepojavljivanjem na sednici Skupštine grada priznali su da se u Kragujevcu dešava najveća krađa u ovom veku. Opozicija ne odustaje od ove teme, dok istinu ne isteramo na videlo, iako vlast ne želi da razgovara o temi „od 300 miliona dinara”, ističe i on.

Kao i pre tri dana zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska odbornika vladajuće koalicije odložena je sednica Skupštine grada Kragujevca koju su sazvali opozcioni odbornici zbog nadoknade za zamljište na lokaciji nekadašnjeg „Zastavinog servisa”.

Na sednici koja je jutros počela u 9 sati pojavili su se odbornici opozicionih stranaka na čiji zahtev je ona dva puta sazivana. Jedina tačka dnevnog reda bila je Predlog rešenja o stavljanju van snage Rešenja o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije, a reč je o rešenju koje je usvojeno pre godinu dana.

Nedolaskom na sednicu Skupštine grada vlast „priznala” krađu veka: Kragujevačka opozcija o „slučaju Servis” 2
Foto: Grad Kragujevac

Potpredsednica Skupštine grada Anđelka Stojković Anđelković je dala pauzu od pola sata a opozcioni odbornici su zakazali konferenciju za štampu u skupštinskom salonu za 10 sati.

Po njenim rečima, po Poslovniku član 135 stav 4 pošto na prethodnoj sednici nije bilo kvoruma ona je zakazana ponovo a pošto kvoruma nema ni danas iscrpljene su mogućnosti o rapravljanju povorom ovog pitanja u lokalnom parlamentu.

Predstavnici opozcije nisu se složili sa ovom konstatacijom.

Ni posle pola sata pauze nije bilo kvoruma jer je u sali bilo prisutno 32 od 87 gradskih odbornika i predsednica Skupštine grada je time zaključila sednicu koja nije ni počela.

Nedolaskom na sednicu Skupštine grada vlast „priznala” krađu veka: Kragujevačka opozcija o „slučaju Servis” 3
Slađan Rakić – prijava Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu Foto: Privatna arhiva

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao, o ovoj odluci gradskih vlasti koja je već u narodu i medijima dobila naziv „slučaj Servis” (po lokaciji nazvanoj Zastavin servis) za svih 36 kragujevačkih opozicionih odbornika sa čak pet izbornih ista „u moru loših, protivzakonitih i nelegitimnih odluka koje je donosila što Skupština grada Kragujevca što Gradsko veće u prethodnom preriodu slučaj za koji će iz gradskog budžeta biti plaćeno skoro 300 miliona dinara za plac koji je gradski a ne onoga kome je ovolika odšteta namenjena.

Pre dve nedelje na lokalciji kod Zastavinog servisa, spornog placa na Bubanjskom jezeru kragujevački opozcioni odbornici su održali zajedničku konferenciju za štampu istakavši da grad iz svog budžeta isplaćuje skoro 300 miliona dinara (tačno 298) što je više od 2,5 miliona evra za eksproprijaciju vlasnicima objekata za zemljište koje nije njihovo.

Zbog svega navedenog u slučaju „Servis”, već sutradan, u petak, 22. marta delegacija kragujevačkih odbornika sa pet koalcionih lista je u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu podnela krivične prijave protiv svih „činilaca” u ovom slučaju i na taj način pokrala da zaštiti budžet grada Kragujevca i spreči da on bude „olakšan” za više od 2,5 miliona evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari