Nikola Dašić ponovo gradonačelnik Kragujevca, izbor za prvog čoveka grada tek treća tačka dnevnog reda sednice (FOTO) 1Foto: Grad Kragujevac

 

Većinom glasova lokalnog parlamenta Nikola Dašić, kao kandidat koalicije SNS, SPS, 300 Kragujevčana je (re)izabran za gradonačelnika Kragujevca.

Dašić se svima zahvalio štu su mu ponovo dali poverenje za ovu funkciju i istakao da će i za naredne četiri godine nastaviti put razvoja razvoja i politiku prosperiteta Kragujevca.

Na opasku koja se mesecima pojavljivala u medijima da se za njegov izbor čekala odluka iz Beograda, „čekalo se da javi Beograd” on je istakao da je ponosan i zadovoljan što je član SNS-a, „velike političke organizacije koja je promenila Srbiju”, kao i da se ne bi ni bavio politikom da nema podršku Aleksandra Vučića i da ne bi mogao da uradi ništa u prethodnom mandatu da je ta podrška izostala – da li ga neko voli ili ne, to je njegova stvar.

– Naš grad Kragujevac, on je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. I generacije su gradile njegovu snagu. Na nama je da mu obezbedimo zasluženo mesto na mapi evropskih razvijenih gradova i čeka nas mnogo posla. Potpuno sam uveren sa ćemo sa novom energijom nastaviti da radimo na dobrobiti građana Kragujevca, istako je on, napominjući da „nikada ne smemo da zaboravimo ko nas je i zbog čega glasao”.

Sada je vreme za rad, zaključio je Dašić, po kome je „normalno da u demokratskom svetu postoje različiti stavovi” i predložio svoj tim za naredni period koji će rukovoditi Kragujevcom (vidi antrfile).

Nikola Dašić ponovo gradonačelnik Kragujevca, izbor za prvog čoveka grada tek treća tačka dnevnog reda sednice (FOTO) 2
Sada je vreme za rad – Nikola Dašić Foto: Grad Kragujevac

Nikola Dašić, diplomirani ekonomista i oficir, kako je na skupštini istaknuto, obavljao je funkciju gradonačelnika Kragujevca od 2000. do septembra 2023. godine od kada je na mestu predsednika Privremenog organa grada.

Ispred opozicije Veroljub Stevanović je izneo zamerku da tehnički Nikola Dašić ne može da bude kandidat za gradonačelnika zbog njegovog odborničkog statusa (verifikovan po Momčiloviću) kao i činjenice da je predsednik Privremenog organa (po njemu je nemoguće da bude i jedno i drugo), uporedivši njegov slučaj sa Anom Brnabić, koja takođe po njemu ne može da bude predsednica Skupštine Srbije ali je i ova primedba preglasana.

Stevanović je opomenuo da će „to biti arbitrirano”.

Momčilović SPS: Apsolutno sve procedure za sednicu ispunjene

Koliko je izbor prvog čoveka četvrtog grada po velečini u Srbiji bitan vlastima govori i činjenica da je na današnjoj sednici izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća bio tek 3. tačka dnevnog reda.

Skupština grada koju je vodio njen predsednik Ivica Momčilović (SPS) imala je kvorum, 84 od 87 odbornika a pošto je zakazao elektronski sistem za brojanje glasova (ipak je sednica sazvana po hitnom postupku) odbornici su glasali na „tradicionalan način” dizanjem ruku.

Nikola Dašić ponovo gradonačelnik Kragujevca, izbor za prvog čoveka grada tek treća tačka dnevnog reda sednice (FOTO) 8
Apsolutno su ispoštovani svi protokoli za zakazivanje sednice – Ivica Momčilović SPS Foto: Grad Kragujevac

Milan Tanović iz kragujevačkog POKS-a (koji je u Kragujevcu na opozcionoj listi Ujedinjeni protiv nasilja) na početku skupštine uložio je prigovor da su odbornici obavešteni, i to SMS porukom, o održavanju skupštine u roku manjem od 24 sata kao i da niko nije u stanju da za „pet minuta pregleda sve materijale za sednicu” koji su im podeljeni tek pošto je ona počela.

Momčilović mu je odgovorio da po pravilniku odbornicima materijali i pozivi mogu da se pošalju u roku od 24 sata pre početka sednice ali i da „to nije obaveza”.

I za Veroljuba Stevanovića, Zajedno za Šumadiju – današnja sednica je zbog tehničkih propusta zakazivanja i povrede poslovnika – nelegalna. I njegov predlog je večinom glasova glat odbijen uz ponovno obješnjenje da su „apsolutno sve procedure ispunjene”.

Odbornici opozicije su više puta tražili pola sata pauze kako bi imali makar malo vremena da se upoznaju sa kandidatima koje vlast predlaže za gradske čelnike ali je ona od predsednika Skupštine Momčilovića odobrena tek posle istovetnog zahteva Aleksandra Lazovića, odbornika SNS-a (na sednici je izabran i za šefa odborničke grupe) i u prošlom skupštinskom sazivu šefa kabineta gradonačelnika Nikole Dašića.

Dubljanin DS: Ogromno poniženje za grad ovolike političke tradicije

Za Ivana Dubljanina, predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke činjenica da je tri meseca posle održavanja izbora, konačno je stigao ferman iz Beograda u kojem se dozvoljava i da Kragujevac izabere gradonačelnika i rukovodstvo grada je primer iz koga se vidi koliko je malo ostalo od poštovanja ustava i ustavnih nadležnosti u Srbiji.

Nikola Dašić ponovo gradonačelnik Kragujevca, izbor za prvog čoveka grada tek treća tačka dnevnog reda sednice (FOTO) 9
ovde se vidi koliko je malo ostalo od poštovanja ustava i ustavnih nadležnosti u Srbiji – Ivan Dubljanin DS Foto: Z. S. M.

Slađan Rakić: Kragujevac neće da stane u strmoglavom haosu

Možda najkraći ali najtačniji lament nad polugodišnjom (pos)izbornom mukom Kragujevčana lapidarno ističe Slađan Rakić, ispred Kragujevačke inicijative- Pokreta volim selo svoje i Eko parka, po mnogima naveći dobitnik lokalnih izbora sa čak 11 odbornika u gradskom parlamentu.

– Da Vam iskreno kažem sve smo rekli u proteklih tri meseca bezbroj puta. Dva, tri dana ili nedelju dana da je ranije zakazana sednica ne znači ništa. Mnogo je bitnije što će narednih 3-4 godine Kragujevac da ide nizbrdo sa komunalnim haosom, urbanističkim rešenjima u korist male grupe ljudi čiji smo mi taoci. Što će se strah kod zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama širiti i što će se pare iz gradskog budžeta i sredstva komunalnih preduzeća trošiti nenamenski, bahato prelivanjem u privatne džepove funkcionera koje postavlja Beograd da vode naš grad, zaključuje za Danas Slađan Rakić povodom konačnog izbora gradonačelnika Kragujevca i članova Gradskog veća.

– Jedna velika tuga. Prošlo je 29 dana od formiranja Skupštine grada da bi se konačno donela odluka da gradonačelnik Kragujevca bude čovek koji je već bio na tom mestu, završio je raspravu za skupštinskom govornicom doktor Predrag Delić, predsednik GO Narodnog pokreta Miroslava Aleksića.

Na predlog odbornika SPS-a koji je kvorum podržao sednica  koja je obilovala beskompromisnom udvorištvu vlasti i jalovim diskusijama opozicije je nastavljena i posle predviđenog termina od 18 sati. Zanimljivo je da je u jednom trenutku diskusije Aleksandar Lazović pozvao odbornike opozicije da im pomogne da se reše „onih koji su obrukali ime Srpske napredne stranke” ali je to posle sati i sati naklapanja zazvučalo, onako – više kao retorička figura.

Novi, mahom stari članovi Gradskog veća

Pored gradonačelnika Nikole Dašića, na današnjoj sednici izabrani su članovi Gradskog veća. Za zamenika gradonačelnika izabran je Dejan Ružić, diplomirani ekonomista iz Kragujevca, a za podpredsednicu Skupštine grada Anđelka Stojković Anđelković, doktor medicine, specijalista.

Članovi Gradskog veća Kragujevca su: Radomir Erić za privredu, Predrag Stevović za sport, Dušan Zeka Aleksić za obrazovanje, Jelena Pavić za socijalnu zaštitu, Aleksandar Milošević za investicije i upravljanje projektima, Stefan Nikezić za ekologiju i unapređenje životne sredine, Sanja Tucaković za lokalnu samoupravu, Snežana Živanović Katić za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Ana Jelić (Petrović, to je i gradonačelnik Dašić naglasio) za kulturu i Maja Angelovski za komunalne delatnosti.

Odbornici opoziicje, u većini slučajeva, bojkotovali su glasanje za kandidate koalicije na vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari