Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 1Foto: Z. S. M.

 

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kragujevca odbornici iz kolaicije SNS, SPS i grupe građana 300 Kragujevčana, nih 51, za predsednika gradskog parlamenta izabrali su Ivici Momčlovića, predsednika Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i člana Glavnog odbora ove stranke.

Opozicioni obornici, njih 33 (troje nije prisustvovalo skupštini) sa čak pet izbornih lista nisu glasali za Momčilovića.

Momčilović: Kragujevac je danas „stabilna kuća”

– Posebno je važno da nikada ne zaboravimo da su u Kragujevcu postavljeni temelji moderne srpske države i prva Vlada čime je i naša odgovornost znatno veća, poručio je Momčilović.

Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 2
Foto: Grad Kragujevac

Osvrnuvši se na funkciju zamenika gradonačelnika koju je obavljao, Momčilović je istakao izuzetnu saradnju u prethodna dva mandata sa gradonačelnicima, zahvaljujući kojoj grad danas nema problema kakvih je imao po stupanju na tu dužnost i da je Kragujevac danas stabilna kuća.

Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 3
Foto: Grad Kragujevac

– Novu dužnost preuzimam sa željom da svi negujemo duh zdravog parlamentarizma vodeći računa o interesima svih kojima je zajednička ljubav prema ovom gradu, poručio je novoizabrani predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Stojanović Džiga: SNS pojačan Slovacima, Rusima, „julovcima”, penzionerima…

Za doktora Miroslava Stojanovića Džigu čija lista „Znamo se” ima četiri odbornika u gradskom parlamentu danasnja sednica Skupštine je pokazala svu „besmisao politike u Kragujevcu”.

– Na jednoj strani 38 odbornika SNS-a, „pojačani” Slovacima, Rusima, penzionerima sa i bez nanogice, „julovcima” i trgovcima iz Rasa, na privremenom radu u Kragujevcu, a sa druge opozicija u krnjem sastavu. U sredini njih deset, koji nisu uspeli da povećaju ucenjivački kapacitet, dok im iz Centrale ne kažu da uzmu šta im nude, ili neće da ih bude. Na sledećim izborima ne postoje, kaže za Danas dr Stojanović.

Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 4
Foto: Znamo se

Po njegovom mišljenju na lokalnim izborima kandidati moraju da se biraju po imenu i prezimenu a ne da se „igraju žmurke” i kriju iza imena stranaka.

– Danas je čuveni „delilac lopti i rekvizita”, nazvao ljude u opoziciji „mučenicima”. Ne shvata koliko je sam jadan i bedan i da već četiri godine vodi resor, gde se troše novci građana, a šampiona države u nekom kolektivnom sportu nema, podseća ovaj našsagovrnik koji je svojevremeno stajao iza najvećih uspeha kragujevačkih odbojkaša.

Kovačević Šuma: „Puki statisti” sa „zaposlenjem” nastavljaju devastiranje grada

– Današnjom sednicom Skupstine grada i izborom predsednika Skupstine se videlo ko će činiti skupštinsku većinu u Kragujevcu, ali se i dalje ne nazire ko ce biti gradonacelnik i ko će voditi naš grad, podseća za Danas Boris Kovačević Šuma sa opozcione liste „Moj svet Kragujevac”.

Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 5
Foto: Šumadijski blok

Neuobičajeno je, tvrdi on, da ne samo da u kamanji nije istaknut kandidat za gradonačelnika, nego se i nakon formiranja skupštinske većine ne zna ko će obavljati najvažniju funkciju u gradu.

– Ukoliko ne bude promena, i naš grad bude vodio bivši gradonačelnik, nosioci vlasti će i dalje biti puki „statisti sa zaposlenjem”, a interesi grada će biti podredjeni interesima uskih interesnih grupa i nastaviće se se devastiranje Kragujevca, ceni Boris Kovačević.

Delić: Vladajućoj koaliciji neće biti lako

Završena je konstitutivna sednica. Pošto je napravljena većina SNS-SPS-Zeka 300 Kragujevčana, bilo je za očekivati da ta koalicija da svog predsednika Skupštine. Naravno opozicione stranke nisu želele da učestvuju u njegovom izboru, ističe doktor Predrag Delić, predsednik Gradskog odbora narodnog pokreta Miroslava Aleksića, koji je u Kragujevcu i na lokalnim izborima bio na listi „Ujedninjeni protiv nasilja”.

Za novu-staru vlast Kragujevac je „stabilna kuća” dok za opoziciju SNS sa „satelitima” i „statistima” nastavlja urušavanje grada 6
Foto: Z. S. M.

Po njegovim rečima na današnjoj sednici je bilo operčnih stavova i rasprava, pa ako se po jutru dan poznaje „vladajućoj koaliciji neće biti lako”.

– Pratićemo svaki korak vlasti i ukazivati na njene greške i zloupotrebe. Ono što je sigurno jeste da se predhodni saziv i ovaj novi gradske skupštine mnogo razlikuju. Najpre po broju opozicionih odbornika, a još važnije je njihovo jedinstvo po pitanju rešavanja inače nagomilanih problema u gradu, smatra doktor Delić, dodajući za Danas da je „kod vladajuće većine prisutna nervoza koja je posledica baš tog, većeg prisustva opozicionih odbornika u skupštinskoj Sali”.

I po njemu opozicija će dati sve od sebe da opravda svaki glas koji su joj građani dali na izborima.

Biranje gradonačelnika u najavi

Na sednici na kojoj je, nakon održanih izbora za odbornike, konstituisan novi saziv gradskog pallamenta, postavljena je i sekretarka Skupštine grada Kragujevca, Nataša Petrović, koja je do sada obavljala funkciju v.d. načelnice Gradske uprave za poslove organa Grada.

Izbor gradonačelnika Kragujevca i organa izvršne vlasti biće obavljen na nekom od narednih zasedanja gradskog parlamenta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari