Šta može opozicija u Kragujevcu: Sagovornici Danasa o postizbornoj prekretnici 1Foto: Z.S.M

 

Posle decembarski lokalnih izbora, po mišljenju nekih sagovornika Danasa, Kragujevac je na prekretnici i da je pobeda SNS-a u ovom gradu Pirova. Drugi, misle da opozicija posle 17. decembra odavno u ovom gradu nije imala bolju „potencijalu energiju”, pak, dok oni treći, najiskusniji cene – da se ništa nije promenilo ali i da se iz izbornih poraza mogu izvući važne pouke.

Ima i onih za koje je posle izbora došlo do očiglednih promena i „pomeranja” na lokalnoj političkoj sceni Kragujevca, kao i da na njoj nikada više neće „biti isto” za SNS, kao i da postoje očigedni dobitnici (koalicija oko Slađana Rakića) i najveći gubitnici (SPS) koji su svoj stranački identitet „utopili” u SNS.

Da je postizborni Kragujevac na prekretnici mišljenje je Zorana Mladenovića, predsednik Pokreta za promene i progres, koji je prošlog leta napustio redove SNS-a.

Po njegovom mišljenju „oktroisani i iznuđeni, ad-hock organizovani i sprovedeni izbori 2023. godine doneli su kragujevačkom SNS-u nestvaran i nestabilan mir”.

– Pobeda, sa još nekolicinom partija „pod kapom” predsednika države je pirova. Naprednjaci su mnogo izgubili i potrošili se tako da postizborni mir u zajedništvu sa SPS-om i ostalim pokretima je na ivici održivosti. Imati tako „tanku” većinu nije dovoljno, izričit je Mladenović.

Može se očekivati, kako on ceni, dalja „kupovina” odbornika.

– Ipak signali o neregularnostima na izborima pa i mogućnost ponavljana istih sigurno ih odvodi sa vlasti. Sada su brojni projekti EU pod znakom pitanja kao recimo i vrtić u kragujevačkom naselju Erdeč, tvrdi on.

Šta može opozicija u Kragujevcu: Sagovornici Danasa o postizbornoj prekretnici 2
Pobeda SNS je „pirova” a „mir” će vlast pokušati da očuva „kupovinom” odornika – Zoran Mladenović Foto: Z. S. M.

Ipak, gradski odbor kragujevačkog SNS-a je, po njemu, bio deo nasilničke mašinerije koja je različitim nelegitimnim pa i protivzakonitim obmanama došla do ovako upitne pobede.

– Neophodni su evropski standardi za medije a ostalo će doći prirodno samo po sebi, zaključuje Zoran Mladenović, dodajući da su „i Srbiji i Kragujevcu potrebni novi izbori”.

Samo jedinstvo opozicuju spašava

A, da opozicija u Kragujevcu, posle decembarskog glasanja, „nikada nije imala bolju potencijalnu energiju”, da pokrene razvoj političkih odnosa u gradu, tako da u budućnosti krene da vodi ovaj grad u pravom smeru, mnjenja je Saša Vasiljević, budući gradski odbornik sa liste Stranke SRCE iz opozicione koalicije Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić.

– Opozicija u Kragujevcu nikada nije imala bolju potencijalnu energiju, da pokrene razvoj političkih odnosa u gradu, tako da u budućnosti krene da vodi ovaj grad u pravom smeru. Dosadašnjim načinom vođenja grada, došli smo do situacije da kako lokalno, tako i strateški grad samo propada, bez vizije kuda i kako bi trebalo da se razvija u budućnosti, ističe on.

Šta može opozicija u Kragujevcu: Sagovornici Danasa o postizbornoj prekretnici 3
Samo jedinstvo opozicje može dovesti do konačne smene vlasti – Saša Vasiljević Foto: Z. S. M.

Pak, tvrdi on, za ostvarenje vizije nekog boljeg Kragujevca od esencijalne važnosti je da opozicija pokaže snagu da može da se ujedini i pored nekih vrednosnih i ideoloških razlika koje definitivno postoje.

– Kako bilo, mi odbornici opozicije želimo pre svega da se bavimo lokalnom politikom u cilju razvoja grada i na korist svih građana. U tom smislu mislim da postoji velika šansa da opozicija ostane jedinstvena i da svi zajedno damo doprinos konačnoj i definitivnoj smeni vlasti koja je dovela grad u ovu situaciju, nepokolebljiv je Saša Vasilejvić.

Zbog vazalskog odnosa SPS najveći gubitnik

Za Branka Vučkovića, novinara FoNeta iz Kragujevca „ma koliko izgledalo da će posle proteklih lokalnih izbora u Kragujevcu sve ostati po starom”, izvesno je da ništa neće biti isto, pre svega zbog toga što su izbori podigli jedan deo građana iz višegodišnje političke letargije i konfuzije, i podstakli ih da „uključe mozak” i da virtuelnu stvarnost koju im emituje „pun televizor”, sagledaju iz perspektive „praznog frižidera”.

– Takav pogled na stvari rezultirao je Pirovom pobedom Srpske napredne stranke, koja je, po prvi put u poslednjih desetak godina morala da moli, ucenjuje ili potkupljuje vlasnike odborničkih mandata minornih političkih organizacija enormnih vladalačkih apetita, ne bi li namakla kakvu-takvu skupštinsku većinu, ističe on.

Šta može opozicija u Kragujevcu: Sagovornici Danasa o postizbornoj prekretnici 4
Branko Vučković Foto: Privatna arhiva

S druge strane, po njemu, blok opozicionih stranaka uspeo je da se u predizbornoj kampanji odbrani od svih prljavih napada i podmetanja da očuva i učvrsti jedinstvo i, što je još važnije, da počne ujedinjeno, snažno i nedvosmisleno da deluje na rušenju SNS sa vlasti.

– Po svemu sudeći u novu skupštinsku sezonu vlast ulazi isfrustrirana i oslabljena, a opozicija ojačana i motivisana, što nagoveštava dublje promene na lokalnoj političkoj sceni, ceni Vučković.

Za ovog sagovornika Danasa – najveći gubitnik ovih izbora je svakako Socijalistička partija Srbije, koja iz godine u godinu zbog anemične promocije svojih programa i vazalskog odnosa prema Srpskoj naprednoj stranci gubi sopstveni politički identitet i glasače, a najveće pozitivno iznenađenje je koalicija dve male stranke koje predvodi Slađan Rakić, koji je u međuvremenu uspeo da napravi jedinstveni blok opozicionih stranaka.

Dragocene pouke za neke naredne izbore

Da, upravo završeni izbori nisu doneli ništa novo na političkoj sceni u gradu na Lepenici, smatra Borivoje Radić iz Šumadijske regije.

– Vlast SNS i njenih koalicionih partnera se nastavlja, a opozicija će morati da izvuče pouke iz izbornog poraza i pronađe način kako da se organizovanije suprostavi mašineriji SNS, koja koristeći sve raspoložive državne resurse obezbeđuje pobedu na svim izborima, iskren je Radić.

I pored toga što je opozicija u očigledno neravnopravnoj borbi izgubila izbore, slaže se i ovaj naš sagovornik, ona iz tog poraza može i mora da izvuče i neke pouke za buduće delovanje.

– Kao prvo mora se delovati objedinjeno i stvoriti širi front koji će okupiti sve opozicione stranke, pokrete, pa i istaknute pojedince. Zatim, opozicija mora biti aktivna na dnevnom nivou i ukazivati na propuste vlasti, ne čekajuci neke nove izbore i novu kampanju. I na kraju kroz neprestano delovanje na političkoj sceni grada treba već sada afirmisati u javnosti ljude koji će sutra voditi grad, kaže za Danas Borivoje Radić.

Šta može opozicija u Kragujevcu: Sagovornici Danasa o postizbornoj prekretnici 5
Kao na zapadu, ni u Kragujevcu ništa novo – Borivoje Radić Foto: Privatna arhiva

Upravo je baš to, po njegovim rečima, u predhodnom periodu nedostajalo u delovanju kragujevačke opozicije, pa bi u ubuduće ovo navedeno trebalo da ima u vidu.

Da li je i zaista došlo do promene i preraspodele političkih snaga u Kragujevcu, zvanično će se razrešiti u utorak, 13. februara kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari