Vlast SNS se nastavlja, opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju: Komentari na rezultate izbora u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Vladajuća Srpska napredna stranka ostvarila je ubedljivu pobedu na jučerašnjim lokalnim izborima u Kragujevcu. Dok je po mnogima to iznenađenje, pak, za druge i nije baš toliko.

– Upravo održani izbori neće doneti ništa novo na političkoj sceni Srbije. Naravno da u atmosferi i pod uslovima pod kojima su izbori održani ništa se drugo i nije moglo dogoditi osim da vladajući potvrde svoju dominaciju. Kad se u službu jedne stranke stave sve državne institucije, svi njeni resursi, onda i izbori i rezultati izbora moraju ovako izgledati, kaže za Danas politički doajen Borivoje Radić iz Šumadijske regije.

Na državnom nivou SNS je, po njemu, potvrdio svoju dominaciju i nešto uvećao broj poslanika, pre svega na račun svog koalicionog partnera SPS.

– SPS je konačno morao da plati svoje višegodisnje parazitiranje pod skutima SNS. Možda kao iznenađenje može delovati ostanak ispod cenzusa Zavetnika i Dveri ali su se njihovi glasovi verovatno odlili prema kontraverznom Nestoroviću, koji je svakako iznenadio svojim rezultatom, ocenjuje ovaj naš sagovornik.

Izbori pod ovakvim uslovima su besmisleni

I u Kragujevcu je situacija slična kao i na nivou Srbije.

– SNS je ubedljivo prvi kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Iznenađenje na lokalu svakako je lista građana koju predvodi Slađan Rakić koja je osvojila 11 posto glasova. Međutim ako se ima u vidu kampanja koju su oni danonoćno vodili onda to i nije iznenadjenje, smatra Radić.

Vlast SNS se nastavlja, opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju: Komentari na rezultate izbora u Kragujevcu 2
Foto: Z. S. M.

Ukupan zbir glasova opozicije u Kragujevcu, ističe on, nije se bitnije promenio u odnosu na predhodne izbore.

– I SNS beleži sličan rezultat, tako da i u Kragujevcu, kao i u Srbiji, ovi izbori nisu doneli ništa novo. Vlast SNS se nastavlja, a opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju, zaključuje on.

Osnovni utisak i posle ovih izbora je da opozicija, kaže Borivoje Radić, mora u narednom periodu učiniti sve da se ubuduće izbori u Srbiji održavaju pod jednakim uslovima za sve učesnike u izbornom procesu, jer pod ovakvim uslovima izbori postaju besmisleni.

Odsustvo artikulacije nacionalnog i društvenog interesa

Za profesora Sašu Milenića, dugogodišnjeg političara, nekadašnjeg narodnog poslanika i svojevremeno predsednika Skupštine grada ma koliko u izbornoj noći, uzavrelih strasti i kulminacije partijskih rivaliteta, to ne izgledalo tako očigledno, najubedljiviji rezultat ovih parlamentarnih izbora jeste trijumf Brisela, te EU politike upodobljavanja i kvaziintegracije Zapadnog Balkana.

– Kad odmorimo izbore, prespavamo ovu noć, probudićemo se u svetu u kojem EU nikad nije bila veći gubitnik na međunarodnoj sceni i nikad ubedljiviji pobednik u Srbiji, ocenjuje on jučerašnje izborne rezultate.

Vlast SNS se nastavlja, opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju: Komentari na rezultate izbora u Kragujevcu 3
Foto: Z. S. M.

Po Milenićevim rečima to je direktna posledica činjenice da su dve dominantne izborne opcije, koje su osvojile preko 70 posto glasova u zbiru i bezmalo zatrle šarolikost i pluralizam političke scene, objektivno posmatrano, poredivije po sličnosti, nego po razlikama.

– Dve su suštinske. Najpre, obe deluju u okviru jednog preživelog političkog geštalta iz prethodnih decenija, prema kojem EU nema alternativu. To više nije ni politička, ni ekonomska, ni kulturološka istina, ali civilizacijsku promenu geštalta ovi izbori nisu uspeli da izraze. Upravo zahvaljujući dominaciji ovih izbornih aktera, ceni on.

Druga, po njemu, ne manje važna sličnost, jeste istovetan tehnički pristup politici, kao svojevrsnom organizacionom i izbornom inženjeringu.

– Direktna posledica te činjenice biće odsustvo artikulacije nacionalnog i društvenog interesa u parlamentu, ističe Milenić, zaključujući da je „ukratko rečeno, Srbija je izabrala da u mesecima pred nama živi kako drugi hoće, i to Brisel, pre svega”.

Vreme je da se neki političari penzionišu

Po, takođe nekadašnjem aktivnom političaru, danas građanskom aktivisti Borisu Hermanu rezultati jučerašnjih izbora pokazali su da građane više interesuju lokalni problemi u odnosu na neku visoku politiku.

– Na ovim izborima odgovornost za lošiji rezultat imaju isključivo političke organizacije a ne građani. Građani su svojim izlaskom na biračka mesta pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost i ulože trud za političke promene ali su prepoznali samo one organizacije sa čijom kampanjom i sa čijim predstavnicima su mogli da se susretnu, kaže Herman za Danas.

Vlast SNS se nastavlja, opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju: Komentari na rezultate izbora u Kragujevcu 4
Foto: Z. S. M.

Po njegovom mišljenju ako uzmemo u obzir da veliki broj građana Srbije ne živi više u Srbiji već u inostranstvu onda vidimo da je izlaznost daleko veća od one koja je zvanično objavljena.

– Vreme je da se neki političari penzionišu i svoje mesto prepuste mlađima, kratak i jasan je on.

Glasači pobednika na pregled kod doktora Nestorovića

Miroslav Jovanović, glavni urednik „Kragujevačkih” nedeljnih novina, umesto svog komenatara za Danas samo citira slogan portala „Peščanik”: „Ako vam je dobro, onda ništa”.

– A, ovima što su glasali za pobednike preporučujem da se jave doktoru Branimiru Nestoroviću na konsultacije ili pregled, iskren je Jovanović.

Vlast SNS se nastavlja, opozicija tumara po ono malo prostora što joj vladajući ostavljaju: Komentari na rezultate izbora u Kragujevcu 5
Foto: Z. S. M.

Da podsetimo lista Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane osvojila je na republičkim izborima 40.858 ili 44,07 posto a na lokalnim izborima 36.136 glasa, odnoso 39,19 procenta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari