Bez formiranja vlasti u Kragujevcu: Rok istekao, SPS odabrao politiku propadanja grada, poručuju iz opozicije 1Foto: Z. S. M.

 

Kragujevački SPS odbio je predlog ujedinjene opozicije da zajedno sa njima, iako im je čak ponuđeno i mesto gradonačelnika, formira gradsku vlast i na taj način smene SNS na lokalu.

Rok da se izjasne o ovoj inicijativi, predlogu pet opozcionih lista koji je upućen lokalnim socijalistima i listi 300 Kragujevčana istekao je danas.

Ovaj predlog, izneo je prvi u javnost baš u razgvoru za list Danas, Slađan Rakić, čija je lista Kragujevačka inicijativa-Pokret volim selo svoje i Eko park osvojila 11 odborničkih mandata još 28. decembra, neposredno posle lokallnih izbora.

Predlog je ozvaničen 12. januara na konferenciji za štampu koju su održali predstavnici svih pet opozcionih lista kada su ga i zvanično predstavili javnosti i medijima.

Iza ove ideje stale su opozcione liste: Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje, Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić, Za Kragujevac – Znamo se – Dr Miroslav Stojanović Džiga i Boris Kovačevič Šuma – Moj svet Kragujevac, koje ujedinjene imaju 36 odbornika za gradski parlament.

– Mi smo listama SPS-a i 300 Kragujevčana ponudili „maksimum maksimuma”. Sačekali smo ih, ali ne možemo da čekamo „čitav život” da se oni izjasne da li hoće ili neće. Rok je bio noćas u ponoć i oni nisu doneli odluku da podrže našu inicijativu. Tako da od danas ta ponuda više ne važi, kaže Rakić za Danas.

Momčilović i Aleksić izabrali dalji propast Kragujevca

Kako on kaže, ni on, kao ni predstavnici drugih opozicionih lista nisu imali ni zvaničnih ni nezvaničnih kontakata sa predstavnicima kragujevačkog SPS-a u ovom periodu.

– Da bi sve bilo zvanično, njima je ovaj predlog poslat u pisanoj formi. Jer, jedno su mediji konferencije za novinare, telefonski pozivi, mejlovi… Na sastanku opozicije ja sam insistirao da im se predlog dostavi zvanično, pisanim putem, da bi ostao pisani trag, na papiru, ali nismo hteli da objavimo to pismo u javnosti, do danas, navodi on.

Rakić, u razgovoru za naš ist ističe i da u tom „pismu” nije decidno navedeno da je rok za njihovo izjašnjavanje bio današnji datum, već je 6. februar naveden kao dan da se makar otpočnu razgovori. Ali na taj predlog nisu dobili nikakav odgovor, naročito ne zvanično, u pisanoj formi.

Bez formiranja vlasti u Kragujevcu: Rok istekao, SPS odabrao politiku propadanja grada, poručuju iz opozicije 2
Pismo kragujevačke opozicje lokalnom SPS-u Foto: Privatna arhiva

– Znači SPS i 300 Kragujevčana su doneli odluku da ponovo podrže jednu politiku lopovluka i krađe, malverzacije, ucena, komunalnog haosa i urbanističkog kolapsa. Oni su podržali politiku svega ovog, odnosno onoga što „oslikava” Srpsku naprednu stranku. I, od danas, pa na dalje za sve ono što ne bude valjalo u gradu Kragujevcu, naravno pored SNS-a, biće lično odgovorni Ivica Momčilović i Dušan Aleksić Zeka, jer bez njih neće moći da se formira nova lokalna vlast, podseća ovaj naš sagovornik.

Rakić ponavlja da je rok istekao i da nema više razgovora sa njima.

– Završeno je. Možemo da se vidimo i čujemo za četiri godine, na nekim novim izborima, zaključuje on, dodajući proročki „a, možda i pre”.

Tu svoju tezu on potkrepljuje činjenicom da su pre četiri godine prilikom izbora gradonačelnika stranke okupljene oko SNS-a imale glasove čak 70 gradskih odbornika a sada „neće uspeti da okupe ni 50” od 87 odborničkim mesta u kragujevačkom lokalnom parlamentu.

– To je ogroman pad SNS-a za samo četiri godine i on će se nastaviti. I pored toga Momčilović i Aleksić su se odlučili da podrže politiku propadanja grada Kragujevca, iako su im na izborima sugrađani jasno pokazali da „nisu za to”, završava svoju izjavu Slađan Rakić.

SSP: Lažni opozicionari „epizodisti u filmu SNS-a”

Ogranak kragujevačke Stranke slobode i pravde nije iznenađen ovom odlukom.

– Naša centralna ideja, kao ujedinje opozicije Kragujevca, bila je da kroz ponudu koju smo poslali iznedrimo političku istinu. Istinu koja je u izbornom procesu gurnuta duboko pod tepih i koja se skrivala od svih građana Kragujevca – o tome ko je učestvovao na izborima u cilju „odigravanja” neke epizodne uloge u filmu SNS vlasti ili ulozi lažne opozicije, a ko od nas zapravo zaista želi političku promenu u gradu, kaže za Danas Obrad Turković iz kragujevačkog SSP-a, šef izbornog štaba koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

Po njegovim rečima, upravo ih, na neki način – raduje ishod te njihove „ponude”.

– Jer, valjda če sada, posle ovoga, svima onima koji su 17. decembra dali svoje poverenje nekim političkim opcijama biti jasno da li su bili obmanuti, ili treba da i dalje potvrđuju podršku tim istim politikama, istovremeno se pita i odgovara on na kraju.

Zajedno: Partneri SNS-a ne žele da vide probleme Kragujevčana

– Nova snaga Kragujevca razumela je želju dela opozicije u prethodnom periodu, da se smeni SNS pa čak i u saradnji sa dosadašnjim njihovim koalicionim partnerima. Zbog jako loše vođene komunalne i infrastrukturne politike, kao i gubutka strateške pozicije našega grada u urbanom i infrastrukturnom planu razvoja Srbije, zahtevali smo da se ograde od politike koju su vodili, kao i da se ograde od samog SNS-a, koji je svojim nečinjenjem grad doveo u vrlo nezavidnu poziciju, kaže za Danas Nikola Nešić, iz stranke Zajedno, nosilac opozicione lokalne izborne liste „Nova snaga Kragujevca” i njihov kndidat za gradonačelnika na loklanim izborima.

Po Nešićevom mišljenju dosadašnji partneri SNS-a očigledno ne vide probleme naših sugrađana i u fokusu im je potpuno drugačiji interes.

– Ovakvo stanje u gradu, posledica je loše komunikacije i međusobnih saplitanja dosadašnjih partnera, smatra on.

Nova snaga Kragujevca se nada novim izborima na kojima bi, po Nešiću „zajedno sa sugrađanima zaokruili promene”.

DS: Koalicija SNS-a i SPS-a je brak iz interesa, a ne iz ljubavi

Ni u kragujevačkoj Demokratskoj stranci, koja je takođe bila jedna od stranaka i pokreta na listi Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, nisu bili preterani optimisti po ovom pitanju.

– Sve je izvesnije da ćemo ponovo u Kragujevcu gledati istu političku kombinaciju koja je poslednjih nekoliko godina devastirala grad. Socijalisti su imali šansu da iskorače i otrgnu se od partnera koji ih vreba kao „crna udovica”. Dobili su ponudu kakvu će teško ponovo dobiti ali očigledno nemaju hrabrosti, tvrdi za Danas Ivan Dubljanin, predsednik GrO DS Kragujevac.

Možda bi sve bilo drugačije, ceni on, da u lokalnom SPS-u imaju i više samostalnosti u odlučivanju ali izgleda da nisu u stanju da „nametnu svoj stav centrali”

– Bračni zavet između SNS i SPS ponovo će biti uspostavljen ali svi znamo da to nije brak iz ljubavi nego iz interesa. Iz takvih brakova nikada ništa dobro nije ispalo pa neće ni u Kragujevcu. Trpeće ponovo Kragujevčani, siguran je Dubljanin.

I po njemu, nastaviće se urušavanje grada u svakom pogledu.

– U ime Demokratske stranke, ja samo mogu da obećam da ćemo se tome suprostaviti na sve moguće načine kao i do sada, poručuje on.

Bez formiranja vlasti u Kragujevcu: Rok istekao, SPS odabrao politiku propadanja grada, poručuju iz opozicije 3
Ivica Momčilović SPS Kragujevac nikada se nije ni izjasnio o predlogu opozicije Foto: Z. S. M.

Prvi čovek kragujevačkih socijalista Ivica Momčilović nije se javno izjašnjavo o predlogu opozicije niti odgovorio na telefonske pozive Danasa, barem ne na brojeve na kojima je ranije bio dostupan.

Da podsetimo, predsednik Privremenog organa Nikola Dašić sazvao je 22. januara konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kragujevca za utorak 13. februar sa početkom u 10 sati. Na dnevnom redu konstitutivne sednice biće potvrđivanje – verifikacija mandata odbornika, izabran predsednik i postavljen sekretar Skupštine grada Kragujevca.

Na loklanim izborima, od 87 odborničkih mesta lista SNS-a osvojila je 38 mandata, SPS-a 6 a 300 Kragujevčana 4 odbornika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari