Kragujevačka opozicija dala rok socijalistima da odgovore na ponudu o formiranju skupštinske većine u tom gradu 1Skupština grada Kragujevca Foto: Z. S. M.

Kragujevačka opozicija, koja je izborila ulazak u gradski parlament na ukupno pet lista, dala je rok socijalistima da do 6. februara odgovore na ponudu o formiranju skupštinske većine u Kragujevcu, rečeno je agenciji Beta u koaliciji „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“.

Predstavnici pet izbornih lista su 12. januara pozvali postizbornu koaliciju Socijalističke partije Srbije (SPS) i Grupe gradjana „300 Kragujevčana“ da formiraju većinu i promene vlast Srpske napredne stranke (SNS) u Kragujevcu.

Odgovor socijalista očekuju opozicione izborne liste koje su na decembarskim izborima osvojile 36 od ukupno 87 mandata u gradskoj skupštini.

Oni su SPS-u ponudili funkciju gradonačelnika Kragujevca, koji sa listom GG „300 Kragujevčana“ ima ukupno deset mandata, te bi u slučaju dogovora sa opozicijom, lista oko SNS, koja ima 38 mandata, ostala u manjini i izgubila vlast u Kragujevcu.

„Do sada, medjutim, nije bilo nikakvih sastanaka sa SPS-om o našoj ponudi. Nema razgovora, nema pomaka“, kratko je rekao Beti odbornik SSP-a sa liste „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“.

Pored liste „Ujedinjeni protiv nasilja“ ponudu socijalistima podržale su i liste „Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje“, „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić“, „Za Kragujevac – Znamo se, dr Miroslav Stojanović Džiga“ i „Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac“.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca, na kojoj treba da se verifikuju mandati odbornicima, izaberu predsednik i sekretar parlamenta, zakazana je za 13. februar.

Do sada nijedna lista nije saopštavala imena svojih kandidata za te funkcije, a još je otvoreno pitanje da li će odbornici opozicije, koja zbog neregularnosti ne priznaje izbore, uošte doći na konstitutivnu sednicu.

Kako je agenciji Beta rekao Dalibor Jekić, na nivou koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja“ u Kragujevcu o tome će se razgovarati sledeće sedmice.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Ivan Dubljani, izjavio je za portal Glas Šumadije da će DS ići na konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kragujevca.

Nikola Nešić, kandidat za gradonačelnika liste „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić“, koja u gradskom parlamentu ima šest odbornika, kaže da će odbornici te liste odluku doneti nakon 6. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari