Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 1Odbornička grupa Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac Foto: Z. S. M.

 

Srpska napredna stranka ne može sama da formira vlast i da su bili iole normalni izborni uslovi SNS bi sada bila u opoziciji, stav je koji su danas na konferenciji za štampu izneli predstavnici, sada već, odborničke liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, koja je na lokalnim izborima u nedelju osvojila 14 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

– U svetlu republičkih izbora i prevelikog broja informacija u kojima je stvorena slika o „velikoj pobedi SNS-a”, interpretacija rezultata izbora u Kragujevcu, na lokalu je potpuno pogrešna ili barem ne baš takva u odnosu na ono što stvarno jeste. A, činjenica je da je u gradu Kragujevcu 61 procenat građana glasao za neku drugu opciju koja nije Srpska napredna stranka, a da je SNS na ovim izborima postigla najslabiji rezultat od svih 65 gradova i opština u Srbiji, gde su održani lokalni izbori, podelio sa novinarima analitičke podatke Obrad Turković, šef izbornog štaba koalicije UPN – Nada za Kragujevac.

Po njegovom dubokom verovanju, svi oni građani koji nisu glasali za SNS su nezadovoljni njihovom vlašću na lokalu svih ovih godina.

– Činjenica je da je politička volja Kragujevčana potpuno drugačija od one kakvom je prikazuje politička matematika predstavljenom u odborničkim mandatima, izvukao je zaključak Turković, po kome je ovo „tek početak borbe” i da „ovaj mandat neće biti pun mandat SNS-a, ako se uopšte bude i formirala nova skupštinska većina”.

Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 2
SNS u Kragujevcu postigla najslabiji rezultat od svih 65 gradova i opština u Srbiji – Obrad Turković Foto: Z. S. M.

Predstavnici liste Ujedinjeni protiv nasilja, kao i kandidat za gradonačelnika Nikola Nešić druge opozicione liste Nova snaga Kragujevca predali su sinoć GIK-u za poništavanje lokalnih izborima. Konkretne razloge za taj čin na konferenciji za štampu pojasnio je Dalibor Jekić, predsednik GrO SSP, po sadašnjim rezultatima, jedini narodni poslanik liste Ujedinjeni protiv nasilja iz Kragujevca.

– O tome kakvi su bili izborni uslovi govore reakcije svih međunarodnih faktora i stranih posmatrača izbora koji su bili prisutni u Srbiji i Kragujevcu. Kao posledicu toga imamo negativan imiž naše zemlje u međunarodnoj zajednici i činjenicu da niko od relevantnih međunarodnih zvaničnika nije čestitao Srpskoj naprednoj stranci na pobedi. Tek se očekuju njihovi ozbiljni i detaljni izveštaji koji su povodom izbora u Srbiji izuzetno negativni, istakao je Jekić.

Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 3
Odgovor GIK-a na naš predlog o poništavanju lokalnih izbora očekujemo u roku od 72 sata – Dalibor Jekić Foto: Z. S. M.

Kakav izborni ambijent je bio na teritoriji čitave Srbije, po nemu, takav je bio i na teritoriji grada Kragujevca. Takođe, evidentna je nesrazmera u kampanji sredstava koje je u nju uložila vlast i njenu zastupljenost u medijima u odnosu na opoziciju.

– Dan pred izbore lokalni SNS je podelio 20.000 paketa socijalne pomoći, evidentirana je kupovina glasova kao i kolektivno izvođenje na biračka mesta članova romske zajednice, vrešen je ogroman pritisak na zaposlene u javnim preduzećima ili su pozivani iz kol centara na sam dan glasanja. Na mnogim biračkim mestima su falili glasački listići što navodi na to da su i u Kragujevcu organizovani „bugarski vozovi”. Sve to je dovelo do situacije da se prekraja izborna volja građana Kragujevca, zaključio je on, ponovivši da „SNS nema ovoliku podršku Kragujevčana”.

Odgovor GIK-a se očekuje u roku od 72 sata

Po njegovom mišljenju opozicija je u Kragujevcu napravila rezultat „shodno izbornim uslovima i atmosferi koja je napravljena u gradu”.

– Odgovor Gradske izborne komisje na naš predlog o poništavanju lokalnih izbora očekujemo u zakonskom roku od 72 sata, podsetio je Jekić.

Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 4
Nikada nećemo biti u koaliciji sa SNS-om – Veroljub Stevanovi Foto: Z. S. M.

Dalje korake ove koalicije nagovestio je Veroljub Stevanović, iz Zajedno za Šumadiju i prvi na njenoj listi za gradske odbornike po kojem je najvažnije „što su uspeli da se ujedine” kao i da će „i dalje tako ostati”.

– Imamo želju i argumente da dođe do novih izbora. Slično kao u Beogradu u Kragujevac su dovođeni ljudi iz onih gradova u kojima nisu održavani lokalni izbori. Da li su Kragujevčani ikada čuli da u našem gradu glasa 149 Mađara? Ali, ako do ponišavanja rezultata ne dođe, mi ćemo delovati jedinstveno i borićemo se za zajedno za potrebe Kragujevčana. Nikada nećemo biti u koaliciji ili bilo kojem vidu saradnje sa Srpskom naprednom strankom, pre svega što su od ovog grada napravili palanku, rekao je Stevanović.

Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 5
Vlast je uhvaćena u direktnoj i brutalnoj krađi glasova – Ivan Dubljanin Foto: Z. S. M.

Po Ivanu Dubljanju, predsedniku GrO DS u Kragujevcu „ono što pravi razliku između ovih i prethodnih izbora je to „što je vlast uhvaćena u direktnoj i brutalnoj krađi glasova”.

– Ako posle toga bilo ko od opozicje na bilo koji način bude sarađivao sa SNS-om, znači da on takav čin krađe i prekrajanja izborne volje podržava i odobrava i moraće da zbog toga odgovara ne samo svojim biračima već i svim Kragujevčanima, zaključio je on.

Sporazum o saradnji opozicije

Po Turkoviću, opozicioni odbornici, po još uvek preliminarnim rezultatima čine više od 40 procenata u lokalnom parlamentu, i Ujedinjenji protiv nasilja – Nada za Kragujevac će ih pozvati da sa njima sarađuju i zajedno se bore za dobrobit Kragujevčana u narednom periodu.

Oni za sada imaju „načelnu saglasnost” ostalih opozicionih lista a o daljem formatu opozicione saradnje mediji i građani će biti blagovremeno obavešteni. Trenutno, po njihovim podacima u kragujevačkom parlamentu ima 36 opozicionih odbornika od 87 koji čine gradsku skupštinu.

Bez ikakve saradnje sa SNS-om: Poruka kragujevačkih opozicionih lista 6
Stojimo čvrsto iza Sporazuma o saradnji opozicije – Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić Foto: NSK – NN

Još ranije, jutros je druga opoziciona lista Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić (koju čine stranke Zajedno, Srbija centar, Ekološki ustanak, Zeleno – levi front i Šumadijska regija) u svom saopštenju naglasila „zbog zainteresovane javnosti i svojih glasača, da neće ulaziti ni u kakve dogovore sa Srpskom naprednom strankom i njihovim partnerima iz drugih organizacija iz dosadašnje vladajuće većine”.

– Stojimo čvrsto iza našeg koalicionog sporazuma i Sporazuma o saradnji opozicije, poručio je Nešić javnosti i medijima.

I oni naglašavaju činjenicu da su tri najjače opozicione liste pojedinačno osvojile više glasova od bilo koje članice vladajuće većine – osim SNS.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari