Nema saradnje sa SNS-om, ni međusobnog napadanja: Pao dogovor opozicionih stranaka u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Opozicione stranke napravile su i potpisale danas Sporazum u kom su se obavezale da će zajednički kontrolisati lokalne izbore, da ni na koji način neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom pre i da se neće međusobno „napadati” u toku predizborne kampanje.

Sporazum o saradnji na lokalnim izborima potpisalo je deset stranaka, odnosno njihovih čelnih ljudi u Kragujevcu, i to u prisustvu medija.

Na potpisivanju Sporazuma u Hotelu „Kragujevac” Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici: Demokratske stranke, Stranke Zajedno, Zdrave Srbije, Narodne stranke, POKS-a, Pokreta slobodnih građana, Pokreta Srbija Centar, Socijaldemokratske stranke Srbije i Stranke slobode i pravde.

Grupa građana Zajedno za Kragujevac takođe će biti potpisnica Sporazuma, što je potvrdio i Nikola Nešić, narodni poslanik iz Stranke Zajedno.

– Ostale stranke, pokreti i grupe građana su svi uredno i zvanično obavešteni, istakao je on ali nije hteo da spekuliše zbog čega se nisu pojavili, ili da li će se kasnije priključiti i naknadno potpisati Sporazum opozicionih stranaka Grada Kragujevca.

– To je više pitanje za njih, logično je zaključio Nešić, dodavši da je „komunikacija” između stranaka potpisnica Sporazuma i stranaka i grupa građana koje se nisu pojavile postojala sve vreme.

Po rečima kragujevačke opozicione devetorke prisutne na današnjem skupu potpisivanju Sporazuma se nisu odazvali: GG Kragujevačka incijativa, Novi DSS, Pokret „Volim selo svoje”, Srpski pokret „Dveri” i Srpska stranka Zavetnici.

Na pitanje da li je potpisivanje ovakvog vida saradnje stranaka različitih ideoloških programa najava neke buduće koalcije odgovorili su dr Predrag Delić, prvi čovek kragujevačke Narodne stranke i Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a.

– Sve nas je upravo objedini život u ovom gradu koji je daleko ispod onoga kakav građani Kragujevca zaslužuju, u socijalnom, infrastrukturalnom, društvenom… i svakom drugom smislu. Oko tog pitanja među nama nema nikakve razlike i to je polazna osnova sa koje krećemo. A, da li će tu biti i koalicija – svakako da hoće. U kojem obliku to će pokazati vreme, smatra dr Predrag Delić ispred kragujevačkog odbora NS.

Da će nastati i neka koalicija iz ovog Sporazuma opozicionih stranaka i ovako dogovorene saradnje u Kragujevcu veruje Dalibor Jekić iz SSP-a.

– Razlike što se tiče programa svih naših stranaka su apsolutno stavljene u stranu. Svesni smo situacije u kojoj se nalazi grad Kragujevac i da su građani opravdano više nego nezadovoljni njome, ističe narodni poslanik Jekić, po kome se „naš grad, poslednjih nekoliko godina vratio više koraka unazad”.

Ovakav Sporazum je po njegovim rečima velika šansa da Kragujevac bude jedan od prvih gradova u kome će se promenti vlast SNS-a.

– Pokazivanjem političke zrelosti i odgovornosti u ovom trenutku kao akteri na političkoj sceni moramo da iskoristimo šansu i vratimo Kragujevac na „stare staze” na „kojima je bio i pre”, ceni on, po kome se ne sme propustiti prilika da se odnese pobeda na okalnim izborima 2024. godine i Kragujevac ponovo postavi među slobodne gradove gde mu je i mesto.

Za Dragutina Radosavljevića iz kragujevačkog odbora Pokreta Srce ovo je model koji treba da posluži kao primer u svim opštinama i gradovima u čitavoj Srbiji.

– Ovo je samo prvi korak opozicionih stranaka, i očekujem da će se ovakav način saradnje „proširiti” na sve ostale lokalne samouprave u zemlji, kaže Radosavljević

Veroljub Stevanović, narodni poslanik POKS-a istako saradnju sva tri opoziciona narodna poslanika iz Kragujevca u republičkoj Skupštini.

– Zajednički nastupamo. Interesi Kragujevca i Kragujevčana su u pitanju i tu nema razlika i sujeta. Takav naš stav i nastup, u kojem se „stvari objedinjuju” je vidljiv u republičkom Parlamentu, istakao je on.

I za Stevanovića, ako Bog da, ovo je početak nečega što bi moglo da bude začetak šireg pokreta koji će konačno doneti korenite promene na političkoj sceni u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari