U Kragujevcu 2.647 „prekobrojnih” birača: Ivan Dubljanin (DS) 1Foto: Z. S. M.

 

Ekspertski tim Demokratske stranke istražio je razmere uočenih nepravilnosti vezanih za birački spisak na prethodnim izborima i došao do nekih, po njima, zapanjujućih otkrića.

Konkretne podatke za Kragujevac u razgovoru za Danas iznosi Ivan Dubljanin, predsednik GrO DS.

– Naime birački spisak je u Srbiji, pa samim tim i u Kragujevcu, jedan zatvoreni skup jer se tačno zna kako se na njega zakonski dolazi. Podaci o nezakonitom unosu i neslaganju na nivou Srbije su već izneti a kada je Kragujevac u pitanju takođe se došlo do tačne cifre, navodi on.

Po njemu za polaznu osnovu se uzimaju parlamentarni izbori održani 2020. godine i utvrđeni birački spisak za njih.

– Ako na njega dodamo sve one kategorije koje utiču na formiranje biračkog spiska u međuvremenu po zvaničnim podacima, a to su broj novih punoletnih birača, umrlih građana, migracije preko prijave i odjave prebivališta, trajnih ispisa iz državljanstva Srbije i drugih, dolazimo do cifre od 2.647 birača koji se bez ikakvog opravdanja nalaze na biračkom spisku u Kragujevcu, tvrdi Dubljanin.

Za toliko je, po njemu, veći broj birača od onog koji bi morao biti.

– Da je reč o mogućem izbornom inženjeringu govore ukršteni podaci iz drugih opština. Interesantna je okolnost da opštine u kojima nije bilo lokalnih izbora, istom primenjenom metodologijom imaju manji broj birača od onog koji bi morao da bude i obrnuto gradovi poput Kragujevca gde se odlučivalo i o lokalnoj vlasti veći, ističe naš sagovornik.

To teško može, kako on kaže, da bude koincidencija i rečito govori o migraciji „birača” za potrebe izbornog rezultata stranke na vlasti.

– Takođe opštine uz granicu sa BiH imaju neverovatan porast birača, bez ikakvog opravdanja u statističkim podacima, ističe Dubljanin.

A, ako neko misli da je cifra od 2.647 „novih” birača mala on podseća da je to na lokalu – red veličina od tri odbornika.

– Toliko odbornika u ovom trenutku i u realnosti odlučuje o tome ko formira vlast u Kragujevcu. Da ne govorimo da je to verovatno samo vrh ledenog brega jer je teško sagledati manipulacije unutar broja koji bi zaista trebao da bude. Ova cifra je samo ono što je višak a mi bez ulaska u birački spisak ne možemo da znamo strukturu birača koji se uklapaju u brojeve, tvrdi on.

Nije nemoguće, kako on smatra, izbaciti jedne a ubaciti druge i zadržati približan ili isti broj, ako imate asistenciju državnih organa, a tako zbog sličnosti brojeva ne bi bilo sumnje.

– Da se nisu zaigrali i ovde bi verovatno prošlo neopaženo ali jednostavno se krenulo u izborni inženjering bez ikakve kočnice jer je strah od poraza bio veliki. Zbog svega navedenog ispitivanje biračkog spiska u Kragujevcu mora da bude hitno i temeljno. U suprotnom vlast koja bi se formirala u Kragujevcu mogla bi da potpuno ostane bez legitimiteta, zaključuje Dubljanin.

Da podsetimo, sednica za konstituisanje Skupštine grada Kragujevca zakazana je za 13. februar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari