SPS nije odgovorio na ponudu opozicije u Kragujevcu o formiranju skupštinske većine 1Foto: Z. S. M.

Pet opozicionih lista nije dobilo odgovor na oročenu ponudu koju su uputili postizbornoj koaliciji Socijalističke partije Srbije (SPS) i “ 300 Kragujevčana”, čime je propala šansa da se formira zajednička većina u gradskog skupštini.

SPS-u, odnosno nosiocu lokalne liste te partije Ivici Momčiloviču je bilo ponudjeno mesto gradonačenika Kragujevca, a za odgovor je opozicija ostavila rok, 6. februar.

U slučaju kad bi ponuda bila prihvaćena, skupštinsku većinu u parlamentu sa 87 mesta bi formiralo pet opozicionih lista sa ukupno 36 mandata, uz 10 mandata SPS-a i liste “300 Kragujevčana “.

Nosilac liste Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje – Eko park, koja je osvojila 11 mandata Sladjan Rakić rekao je da je ovo “ ćutanje” znak da čelnik socijalista u Kragujevcu „nema suverenitet, a ni autoritet u odlukama“.

Kazao je i da je nesumnjivo presudio uticaj centrale SPS u Beogradu.

Rakić smatra i da „hrabrosti“ nije imao ni nosilac liste „300 Kragujevčana“ Dušan Aleksić-Zeka.

„Obojica već tri i po godine trpe ponižavanja od strane gradonačelnika Nikole Dašića iz SNS, to je poznato, ali nisu kadri za odvažan stav“, rekao je Rakić.

Za Rakića je ponuda socijalistima „završena priča“ i, kako je kazao, da se sada predomisle, on bi to odbio.

„Nismo dobili zvaničan odgovor, niti smo razgovarali, jer oni čak ne smeju ni da sednu sa nama da razgovaramo”, rekao je Rakić agenciji Beta.

Potpredsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde ; Obrad Turković je rekao Beti da je za opoziciju ovakav rasplet bio i očekivan, a da je ideja ponude i bila da se konačno “stvar istera na čistac” i da gradjani vide ko je ko, ; odnosno ko je stvarno opozicija.

“Oni su očigledno pristali da igraju tek epizodnu ulogu u filmu koji se zove ‘Vlast SNS-a'“, ocenio je Turković.

Turković smatra da oni u stvari i ne žele vlast kako bi sprovodili svoju politiku i da preuzmu odgovornost, već da sa tom epizodnom ulogom dobiju samo neko SNS-ovo “parče kolača”.

Turković je potvrdio da će svih 36 odbornika sa opozicionih lista u Skupštini grada Kragujevca imati “koordinisan rad” iako će svaka imati svoju odborničku grupu.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca zakazana je za 13. februar.

Od 12 lista na decembarskim lokalnim izborima u Kragujevcu census je prešlo 10.

Najviše mandata – 38 osvojila je lista “Aleksandar Vučić- Kragujevac ne sme da stane”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari