Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca: Odbornici Zajedno neće prisustvovati, Ujedinjeni protiv naslja i SRCA hoće 1Foto: Z. S. M.

 

Za sutra, utorak 13. februar, zakazana je konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca.

Predsednik Privremenog organa Nikola Dašić sazvao je još 22. januara konstitutivnu sednicu Skupštine grada na čijem dnevnom je potvrđivanje – verifikacija mandata odbornika, kao i izbor predsednika i postavljanje sekretara Skupštine grada.

Iako su u opticaju bile razne spekulacije, SNS stranka koja je osvojila najviše madata u lokalnom parlamentu (38) još uvek nije zvanično istakla svog kandidata za mesto gradonačelnika.

Nezvanično, kako je kragujevački Portal „Glas Šumadije” objavio prošle nedelje, lokalnu vlast će formirati odbornici SNS, SPS i Grupe građana „300 Kragujevčana”.

Takođe, po izvorima „Glasa Šumadije” predsedniku Gradskog odbora SPS-a Ivici Momčiloviću ponuđeno je mesto predsednika Skupštine grada.

Zajedno: Nastavak borbe protiv izborne krađe

Za sada je poznato da sednici neće prisustvovati troje odbornika stranke Zajedno sa opozcione kaolicione liste „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić”, koja je na lokalnim izborima 17. decembra osvojila šest mandata.

– Odbornici stranke Zajedno, sa liste „Nova Snaga Kragujevca- Nikola Nešić”, neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kragujevca. Namera nam je da tim činom još jednom iskažemo svoj bunt zbog izborne krađe koja se dogodila na decembarskim izborima, a koja je nesumnjivo uticala na izborne rezultate, kaže za Danas Nikola Nešić.

Ovakav njihov stav, kako on smatra, dodatno je motivisan nedavnom odlukom Evropskog parlamenta da usvoji rezoluciju kojom poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

– Uvažavajući sve građane i građanke koji su na izborima 17. decembra svoj glas dali našoj listi, troje odbornika stranke Zajedno, nakon konstitutivne sednice, nastaviće aktivnu borbu zajedno sa svim slobodoljubivim Kragujevčanima, ističe on.

Po Nešićevim rečima ova odluka stranke Zajedno usaglašena je nakon konsultacija sa njihovim stranačkim kolegama iz drugih gradova, koje su već postupile slično u pokrajinskom i u nekim lokalnim parlamentima.

– Verujemo da nas jedino principijelna borba, koju vodimo od početka, vodi ka razobličavanju kradljivaca narodne suverenosti i uspostavljanju normalnosti u društvu, do koga se ne može doći ako građani nemaju priliku da slobodno izraze svoju volju, zaključuje on.

Srbija Centar i Ujedinjeni protiv nasilja: Nema predaje

Sutrašnjoj sednici, pak, prisustvovaće, troje odbornika sa ove liste iz stranke Srbija Centar, kao i nezvanični kandidat Saša Vasiljević.

– Odbornici stranke Srbija Centar će prisustvovati sutra konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta Grada Kragujevca. Oni će zajedno sa ostalim odbornicima opozicije ući istoga časa u salu gradskog parlamenta i time najaviti zajedniki nastup u budućem radu skupštine Grada Kragujevca. Našu listu su građani podržali na izborima i mi moramo da ispunimo to poverenje i dato obećanje, da ćemo da se borimo svom snagom za njihove interese. Građani Kragujevca to od nas očekuju i traže, kaže za Danas dr Dragutin Radosavljević, član Glavnog odbora stranke SRCE.

Po njegovom miščjenju opozicija samo tako možeme da pobedi medijsku blokadu, kao i da svoje stavove iznese javno, da ih svi čuju.

– Nema predaje, poručuje Radosavljević, pred sutrašnju sednicu.

Da su izbori pokradeni, stav je i Dalibora Jekića, iz koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

 – Opozicija u Kragujevcu je jedinstvena i to će pokazati na konstitutivnoj sednici Skupštine grada. Zajednička odluka je da treba prisustvovati sednici i da se pre svega treba obratiti našim sugrađanima. Poverenje koje smo dobili od naših sugrađana ne sme biti iznevereno. Ono što mogu da obećam da je će opozicija biti izuzetno aktivna od prve sednice. Ovi izbori su pokradeni, a mandati SNS su ostvareni putem prevarnih radnji. Zbog toga naredna vlast nema ni legalitet, a ni legitimitet, ističe naodni poslanik Jekić za Danas.

Kao što je Danas već više puta pisao, ujedinjena opozicija Kragujevca (pet opozicionih lista) takođe je nudila mesto predsedniku Skupštine grada Ivici Momčiloviću i SPS-u, kao i koaliciju grupi građana „300 Kragujevčana” ali, očigledno taj predlog niada nije uzet ozbiljno u razmatranje.

Privremeni organ Kragujevca nije dozvolio portalu „Glas Šumadije” da prenosi sutrašnju konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari