Odluka o gradonačelniku Kragujevca čeka se iz Beograda, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada 1Foto: Privatna arhiva

 

Na sednici lokalnog parlamenta u Kragujevcu, koja je još uvek u toku, ozvaničeni su odbornički mandati a skupštinska većina okupljena oko Srpske napredne strane za predsednika Skupštine grada predložiće Ivicu Momčilovića iz SPS-a.

Kako je pre početka sednice izvestio kragujevački portal „Glas Šumadije” u skupštinsku salu ušlo je 84 odbornika, jer konstitutivnoj sednici ne prisustvuju odbornici stranke Zajedno Nikola Nešić, Marko Barać i Olivera Nikolić, o čemu je Danas već pisao.

Odbornici opozocionih stranaka u skupštinsku salu ušli su zajedno. Oni su u zgradu gradske uprave ušli na sporedan ulaz solidarišući se sa odbornicom sa invaliditetom koja koristi kolica.

Sednicom, koja je još uvek u toku, predsedava najstariji odbornik Ratko Tomašević, predsednik kragujevačkog PUPS-a.

ZZŠ: Nikad bliže novim izborima

– Opozicija je u Kragujevcu, kada se sagleda sveukupan rezultat svih opoziciono deklarisanih lista, postigla dobar rezultat, 36 od potrebnih 44 mandata za većinu u gradskom parlamentu. Većajući šta joj je činiti, uz mogućnost da Kragujevac bude prvi grad u kome će SNS izgubiti vlast, od Slađana Rakića je krenula a od ostalih prihvaćena ideja da se predloži koalicija opozicije i novoformiranog bloka SPS -300 Kragujevčana, i da se ovom bloku ponudi mesto gradonačelnika. Nakon par nedelja polu-tajnih razgovora, bočnih pregovora, iako je u obe organizacije bilo oko 8o članstva i pre svega aktivista koji su bili za prihvatanje ovakve ponude, partijske centrale, pre svega SPS i SNS su odigrale svoje i verovatno ćemo imati istu koaliciju kao i do sada sa malo pomešanim kartama što se tiče nosioca funkcija, kaže za Danas Bojan Stojadinović, član Izvršnog odbora Zajedno za Šumadiju.

Odluka o gradonačelniku Kragujevca čeka se iz Beograda, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada 2
Foto: Z. S. M.

On podseća da su opozicione liste u Kragujevcu ponudile mesto gradonačelnika Ivici Momčiloviću, i SPS-u, ali su oni, kao i 300 Kragujevčana „prelomili” na drugu stranu – SNS-u.

– Mi još uvek ne znamo ko će biti gradonačelnik, iako je koalicija dogovorena, čak se zna i kojoj stranci to mesto pripada. Čeka se Beograd da odluči. Kao i u vezi svih poslova, i trga i Tržnice i fasada i obilaznice, za sve se pita Beograd. I ko će da projektuje, i ko će biti glavni izvođač radova i ko će biti podizvođači. Lokalne vlasti služe samo kao protočni bojler, da plate izvedene radove sa onoliko aneksa koliko im iz Beograda jave, smatra on, dodajući da uz brojnu, prilično homogenu opoziciju koja sarađuje međusobno, uz nepopravljivo narušene odnose između nosioca javnih funkcija, i uz verovatno veoma lošu finansijsku situaciju koja čeka naš grad, prilično je siguran da ova vlast ne može izgurati pun mandat, i da „nikada nismo bili bliži nekim novim lokalnim izborima”.

POKS: Protiv svega što predstavlja SNS

Za Milana Tanovića predsednik GrO POKS Kragujevac (takođe na listu Ujedinjeni protiv nasilja) bojkotovanje skupštine nije rešenje jer bi vlast to jedva dočekala.

– Zašto bi poštedeli vlast kritike za skupštinskom govornicom ili uskratili građane Kragujevca da se i njihov glas čuje, smatra on.

Odluka o gradonačelniku Kragujevca čeka se iz Beograda, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada 3
Foto: Z. S. M.

POKS je glasao protiv predloga SNS i SPS za izbor predsednika skupštine grada Kragujevca ne zato što imaju nešto lično protiv gospodina Momčilovića.

– Međutim, protivnici smo svega što predstavlja stranka kojoj pripada i SNS sa kojom je u koaliciji. Navešću samo „nekoliko razloga” koji se tiču republičkog i lokalnog nivoa: medijski mrak, prljava i funkcionerska izborna kampanja, čuvena „predizborna asfaltiranja”, deljenje paketića socijalno ugroženima kao kupovina glasova, pritisci na zaposlene kao prikupljanje sugrnih glasova za SNS, afera rušenja štanda SNS-a (još nismo dobili odgovor od gospodina Dašića ko su osobe koje su srušile njihov štand a za to je optužena opozicija)…, navodi Tanović samo deo tih „razloga”.

I po njemu pohvalno je što se opozicija na lokalu drži zajedno i smatra da je to „odličan temelj za budućnost i da će ova opozicija na sledećim izborima odneti pobedu.

SSP: Lažna opozicja politički i izborni inžinjering „naprednjaka”

Obrad Turković, iz SSP, šef izbornog štaba koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac ističe da iako je lokalna SNS pre izbora vodila negativnu kampanju prema SPS i 300 Kragujevčana, više nego protiv ostalih lista to ih očigledno nije sprečilo da uđu u koaliciju sa njima.

On podseća i na situaciju, nezapamćeni politički fenomen kada su tokom kampanje dva kandidata sa liste 300 Kragujevčana prešli u tabor SNS-a.

– Sa druge strane lista SPS je u toku izbora izbora doživela da dugogodišnji predsednik SPS Obren Ćetkovic na samo par dana pred kraj izbornog procesa postane član SNS uzne malu medijsku pompu. To su sve političke (ne)normalnosti vladavine pravda i naše države, cilja on na politički i izborni inžinjering Srpske napredne stranke kao što je i postojanje lažnih opozcionih partija i opozcionara.

Od danas, skupštinsku većinu u Kragujevcu čini kolaicija u kojoj su sem vodeće SNS (38 odbornika) SPS (6), grupa građa 300 Kragujevčana (4), Ruska stranka (2) i jedan odbornik liste „Kragujevac – Jako i hrabro”.

Predsednik Skupštine grada – master inženjer mašinstva i član Glavnog odbora SPS-a

Ivica Momčilović (43) je rođen u Kragujevcu, gde je završio Prvu tehničku školu, a zatim Visoku školu tehničkih strukovnih studija u Čačku. Po zanimanju je strukovni master inženjer mašinstva.

U periodu od 2006 – 2011. godine zaposlen u fabrici „Zastava oružje” Kragujevac, a od 2011. u JP „Srbija gas” Novi Sad kao saradnik na poslovima kontrole i ažuriranja stanja objekata u vlasništvu preduzeća.

Odluka o gradonačelniku Kragujevca čeka se iz Beograda, SPS-u mesto predsednika Skupštine grada 4
Foto: Z. S. M.

Od avgusta 2011. do marta 2012. godine – član Nadzornog odbora „Metal sistemi“ Kragujevac. Od jula 2014. do januara 2016. godine član Nadzornog odbora u Kliničkom centru Kragujevac.

Od januara 2015. do juna 2016. godine – član Skupštine Gradske agencije za saobraćaj Kragujevac. Od juna 2016. godine bio je na funkciji zamenika gradonačelnika grada Kragujevca. Od novembra 2017. do maja 2019. godine – predsednik Socijalno – ekonomskog saveta grada Kragujevca.

Član Socijalističke partije Srbije je od 2000. godine. Od 2016. godine predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Kragujevcu.

Član Glavnog i Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Oženjen je, otac jednog deteta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari