DS: Kandidat za predsednika kragujevačke skupštine nema kredibilitet 1Ivica Momčilović SPS Kragujevac nikada se nije ni izjasnio o predlogu opozicije Foto: Z. S. M.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kragujevca potvrdjeni su danas mandati odbornika novog saziva, koji će se u nastavku sednice izjasniti o jedinom kandidatu za predsednika Skupštine grada – Ivici Momčiloviću iz Socijalističke partije Srbije (SPS). Iz Demokratske stranke tvrde da Momčilović nema kredibilitet jer dolazi „kao posledica jedne međusobne mržnje i netrpeljivosti.“

Kako je rečeno, Momčilovića je kandidovala jedna trećina odbornika, od ukupno 87 u lokalnoj skupštini.

Na sednici lokalnog parlamenta ozvaničena je skupštinska većina predvodjena listom oko Srpske napredne stranke (SNS) koja ima 38 odbornika, a koju čini i postizborna koalicija SPS i grupa građana „300 Kragujevčana“ sa deset mandata, uz dva odbornika Ruske stranke i jednog sa liste „Kragujevac – Jako i hrabro“.

Verifikacija odborničkih mandata je podržana sa 52 glasa, a prisutna su 84 odbornika.

Na konstitutivnu sednicu gradske skupštine došli su odbornici svih opozicionih lista, izuzev troje iz stranke Zajedno sa liste „Nova snaga – Nikola Nešić“, koji su ranije najavili da neće prisustvovati sednici.

Prema saznanjima agencije Beta, opozicioni odbornici danas neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine grada, jer planiraju da uoči glasanja napuste skupštinsku salu.

Opozicioni odbornici su prethodno u zgradu gradske uprave ušli na sporedan ulaz solidarišući se sa odbornicom sa invaliditetom koja koristi kolica.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Ivan Dubljanin je rekao novinarima pred početak sednice da je plan opozicije da u skupštini pokaže jedinstvo i zajedništvo koje su pokazale sve opozicione organizacije u kampanji u Kragujevcu.

„Pokazale su da su prosto dorasle međusobnoj saradnji, za razliku od stranaka na vlasti koje su se zaista bizarno ponašale u kampanji“, rekao je Dubljanin.

On je rekao da će njemu biti „najinteresantnije“ da vidi kako će tri političke organizacije, koje su toliko lošeg govorile jedne o drugima u kampanji, danas zajedničkim snagama da predlože jednog kandidata za predsednika Skupštine grada.

„Mislim da takav kandidat koji dolazi kao posledica jedne međusobne mržnje i netrpeljivosti zaista nema kredibilitet“, rekao je Dubljanin.

Kazao je da grad ovakve veličine, tradicije i značaja, zaslužuje drugačiju politiku, drugačije kandidate, bolje ljude i bolje kadrove.

Odbornik Predrag Delić iz Narodnog pokreta Srbije je rekao za portal Glas Šumadije da je plan da se promeni ono što je četiri godine bilo u skupštini, budući da je većina opozicije bojkotovale ranije izbore, pa u skupštini nije bilo prave mogućnosti da se izrazi mišljenje protiv aktuelne vlasti.

„Sada se situacija u mnogome menja. Prvo, ima nas dovoljno, ima nas taman toliko da možemo da sazovemo i vanrednu skupštinu i koristićemo sva ta prava u skladu sa zakonom“, rekao je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari