"Umetnošću se pobeđuje letargija": Nova pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje spremna da razmrda Kragujevčane 1Foto: Z.S.M.

Onaj Kragujevac u kome sam ja odrastala, „predao” se i prepustio, kao da je „odustao od samog sebe”. To je zarđala lokomotiva koju je teško pokrenti ali trudom i radom je ipak moguće. Kulturu treba dovesti Kragujevčanima na prag i „izvući” je iz ustanova i instutucija, kako bi nam život svima bio bolji, lepši i plemenitiji, kaže likovna umetnica Ana Petrović, odnedavno pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje.

Na ovo mesto, koje ranije nije postojalo u Skupštini grada, postavio ju je gradonačelnik Nikola Dašić.

– Gradonačelnik je pratio moj rad u „Kući Đure Jakšića” i prilikom naših susreta na dešavanjima koja su se tamo odvijala, sem moje očigledne ljubavi prema Kragujevcu, primetio je da postoji entuzijazam i želja da pomognem gradu u oblastima kulture, umetnosti, pa i zabave kao veoma bitnog segmenta svakodnevnog života, kaže Ana Petrović.

Za razliku od mnogih drugih, što je kod nas čest slučaj, Ana Petrović je svesna da „ne počinje sve od nje” i kaže:

– Ne da se u kulturi Kragujevca ništa ne dešava, naprotiv. Ali, ima prostora da se ova oblast podigne za još jednu lestvicu više, ističe poznata likovna umetnica koja je od prošlog petka na novom radnom mestu.

"Umetnošću se pobeđuje letargija": Nova pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje spremna da razmrda Kragujevčane 2
Sa Kusturicom na autorskoj reviji njenih unikatnih modela od vune na otvaranju Festivala Kustendorf 2009. godine Foto: Privatna arhiva

A, najveća manjkavost, prema njenom mišljenju, je nedovoljna zainteresovanost Kragujevčana.

– Prošle nedelje na koncertu Smaka u Čačku uočila sam puno starijih parova, koji su se radovali, pevali i držali za ruke, a nije bilo tako proletos, kod nas u Kragujevcu. Treba animirati sva starosna doba sugrađana. Svoju misiju vidim u tome da ih opet pokrenem i osvestim što se radosti življenja tiče. Želim da baka „dotera“ frizuru i odvede unuke na koncert koji se održava u „Pešačkoj zoni“. Radost svih sugrađana je moj san. Jer radost i smeh su zdravlje, navodi ona.

"Umetnošću se pobeđuje letargija": Nova pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje spremna da razmrda Kragujevčane 3
Na prethodnom radnom mestu u Galeriji „Kuće Đure Jakšića” Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica smatra da ima mesta za proširenje „Tradicija festa“.

– Otvaranje Centra „Abraševć” je već započelo, ali bih volela da oni svoje nastupe imaju svakog meseca u Pešačkoj zoni. Ovogodišnji Sajam knjiga takođe je bio na ulici za razliku od prethodnih godina i obišlo ga je mnogo više ljudi nego kada se održavao u hali. Takav način dolaska kulture „na kućni prag” bi odagnao obamrlost i letargiju Kragujevčana, što je osnovni cilj mog angažovanja, ističe naša sagovornica.

Zbog svega toga sebe vidi kao „know how” na nivou grada sa dobrim idejama u funkciji cilja što većeg saživota sa kulturom.

– U Kragujevcu se na ovom planu nudi dovoljno, ali može i mnogo više i kvalitetnije, smatra ona.

Po njenom mišljenju Kragujevac ima „dugoročne boljke”, pre svega sa prostorom „od FILUM-a” pa na dalje, koje bi četvrti grad po veličini u Srbiji odavno trebalo da reši.

Sa ove pozicije obećava da će učiniti sve što može da doprinese boljitku u kulturi i životu grada, na unapređenju rada institucija u gradu i spremna je za razgovor sa novim ili starim ministrom kulture.

Deo njene funkcije je i oblast informisanja, a ona svoj angažman na ovom polju sagledava kao pokušaj da se dobre stvari koje se urade u Kragujevcu i uspesi Kragujevčana dalje i bolje čuju i vide.

 

Ćerka najpoznatijeg gradonačelnika oslikala Drvengrad

Poznata primenjena umetnica i slikarka Ana Petrović rođena je u Kragujevcu 1970. godine. Porodica se 1981. godine seli za Beograd gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti diplomiravši na Odseku za dizajn tekstila.
Bila je samostalna umetnica do odlaska na Mećavnik 2004. godine. Na Mokroj Gori je provela osam godina oslikavajući čitav kompleks Emira Kusturice i jedno vreme je bila i direktor ovog etno-sela.

Za angažovanje kod Kusturice preporučili su je katalozi sa izložbi, dizajn i restauriranje autentičnog nameštaja, odevnih predmeta i asesoara, oslikavanje i osmišljavanje origanilih suvenira.

"Umetnošću se pobeđuje letargija": Nova pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje spremna da razmrda Kragujevčane 4
Polovinom davnih sedamdesetih u Kragujevcu sa ocem Borivojem (levo) i starijom sestrom Marjanom (desno)

Samostalno je izlagala na više od 50 izložbi u Srbiji, Francuskoj, Češkoj, Emiratima, Italiji, SAD, Hrvatskoj, BiH…

Ćerka je najpoznatijeg posleratnog kragujevačkog gradonačelnika Borivoja Bore Petrovića (predsednik opštine od 1972. do 1981. godine)

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari