Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 1Foto: Z. S. M.

 

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca, sazvanoj po hitnom postupku i na koju su odbornici pozvani SMS porukama biće izabran novi-stari gradonačelnik Kragujevac Nikola Dašić, kao i članovi Gradskog veća.

Ovaj izbor kolacije SNS, SPS i 300 Kragujevčana, potvrdio je noćas na svom Fejsbuk profilu Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada u ranijim SNS sastavima.

„Večeras smo održali sastanke Gradskog odbora Srpske napredne stranke Kragujevac, odborničkog kluba i koalicije. Spremni smo da od sutra još snažnije sa našim gradočelnikom Nikolom Dašićem nastavimo da radimo za Kragujevac jer Kragujevac ne sme da stane!”, napisao je i objavio Petrašinović.

Novi-stari gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je 28. septembra, kao i mnogi drugi gradonačelnici i predsednici opština iz SNS-a, podneo ostavku na funkciju gradonačelnika a potom je izabran za predsednika Priveremenog organa koji već pola godine u Kragujevcu vrši lokalnu vlast.

Dašić nije bio prvorangiran na listi Srpske napredne stranke za lokalne izbore u Kragujevcu a spred njega su na listi „Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane” bili Nenad Filipović, rektor kragujevačkog Univerziteta i Slobodan Milisavljević, direktor Univeritetskog kliničkog centra Kragujevac.

Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 2
Novi-stari gradonačelnik Kragujevca – Nikola Dašić Foto: Z. S. M.

Kao što je Danas već više puta pisao krajnji rok za izbor gradonačelnika Kragujevca je bio sutra, sreda, 13. mart. Još 13. februara održana je konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca na kojoj su verifikovani odbornički mandati a za predsednika gradskog parlamenta izabran je Ivica Momčlovića, predsednika Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i člana Glavnog odbora ove stranke.

Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 3

Pak, na izbor gradonačelnika čekalo se još punih mesec dana i gotovo tri meseca od završetka loklanih izbora 17. decembra prošle godine. Zbog toga uzvik/uzrečica iz starih dobrih žmurki (stariji čitaoce se sećaju te igre, mlađi ne verujem) zvuči ne neozbiljno i podsmešljivo već, onako, baš – prigodno.

Stevanović ZZŠ: Kragujevac je za SNS samo „bazen glasova”

Veroljub Stevanović, lider Zajedno za Šumadiju i bivši gradonačelnik Kragujevca u četiri mandata, takođe i prvi na opozcionoj koalicionoj listi „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” u svojoj dugoj političkoj karijeri, nije doživeo da se ovoliko odugovlači sa izborom gradonačelnika i izvršnih organa grada.

– Skoro pa je „probijen” rok od 30 dana uz jasno postojanje većine govori ono što smo svi mi iz političkog života znali, a nadam se da su to saznali i građani Kragujevca, da se sa izborom gradonačelnika kragujevački naprednjaci ne pitaju ništa. Sve odluke se donose u Beogradu, i ponižavajuće je kako vrh Srpske napredne stranke tretira naše sugrađane, koristi ih kao bazen za glasove, dok su Kragujevčani potpuno izuzeti iz procesa odlučivanja, kaže Stevanović za Danas.

Po njegovom mišljenju, što se tiče i samog sazivanja ove sednice, ni ona nije sazvana kako poslovnik Skupštine grada nalaže.

– Odbornici su pozivani SMS porukama i mejlovima i to u roku kraćem od 24 sata do početka sednice. I u samom pozivu, suprotno članu 202 Poslovnika nije dostavljen predlog odluke, to jest mi odlazimo na današnju sednicu a da ne znamo ko je kandidat za gradonačelnika, ko su kandidati za članove gradskog veća, koje su njihove biografije, a treba da diskutujemo o njima, podseća on.

Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 4
Ova vlast neće sastaviti ne pun mandat već neće potrajati ni do kraja godine -Veroljub Stevanović ZZŠ Foto: Z. S. M.

S obzirom na ovakav proces donošenja odluka, smatra Stevanović, u samom SNS-u, već je pokazano nepoverenje između koalicionih partnera, i verovatno postepeno krunjenje odborničke većine.

– Smatram da ova vlast neće sastaviti ne pun mandat već neće potrajati ni do kraja godine, jer „što se grbo rodi, vrjeme ne ispravi”, citatom Valtazara Bogišića završava razgovor za Danas Veroljub Stevanović, ispred odborničke grupe listi „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”.

Turković SSP: U minut do 12 stigla „depeša” iz Beograda

Za Obrada Turkovića, iz kragujevačke Stranke slobode i pravde i šefa izbornog štaba koalicije „UPN – Nada za Kragujevac” nije bilo lako biti član SNS u Kragujevcu poslednjih 29 dana.

– Neizvesnosti i napetosti šta ce njihova centrala odlučiti verovatno je donela puno besanih noći bivših-budućih funkcionera grada. Ali u minut do 12 stigla je depeša iz Beograda da su se Kragujevcani „odlučili” za Nikolu Dašića, kaže Turković.

Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 5
Kapric ove realnost koju živimo je potpuno obesmislio ideje demokratije kao volje građana – Obrad Turković SSP Foto: Z. S. M.

Po njegovim rečima „kapric ove realnost koju živimo” je potpuno obesmislio ideje demokratije kao volje građana.

– Posebno se gasi pojam i funkcija Lokalne samouprave. Ostaje samo njen formalan oblik dok kroz neformalnu političku hierarhiju politička svakodnevnica postaje vlasništvo jedne stranke i jednog čoveka. Raduje činjenica da je opozicija najmasovnija nakon 12 godina i izuzetno jedinstvene, bez preletanja i podela kojima smo svedočili kao „normalnost” u poslednjih tri mandata SNS, ističe Turković u razgovoru za Danas.

On podseća da je opozicija sa svojim glasačima u prostom matematičkom zbiru pobedila u Kragujevcu.

– I da je taj rezultat najbolji u Srbiji, bolji čak i od beogradskog rezultata. Tako da bi ponovljeni izbori upravo u Kragujevcu bili – pravda i prva stanica koju treba osvojiti, zaključuje Obrad Turković.

Radosavljević Srbija Centar: Na izbor kandidata se čekalo odobrenje „sa vrha”

Za Dragutina Radosavljevića iz stranke Srbija Centar (koja je na lokalne izbore išla u koalciji „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić”) i u gradskom parlamentu ima tri odbornika „pada u oči” da je po „hitnom postupku” zakazana sednica Skupštine grada Kragujevca, za danas, tri meseca posole izbora.

– Dnevni red su odbornici dobili 24 časa pre održavanja sednice, a isti ima 4 tačke, od kojih je 3. izbor Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika i članova Gradskog veća Grada Kragujevca. Obaveštenja o kandidatima za ove funkcije nema, ističe Radosavljević u svojoj izjavi za Danas.

Pu, spas za SNS u zadnji čas: Danas se bira novi-stari gradonačelnik Kragujevca 6
Obaveštenja o kandidatima za funkcije gradonačelnika i članova Gradskog veća nema – Dragutin Radosavljević SRCE Foto: Z. S. M.

I po njegovim rečima „nezvanično” se govori da će kandidati biti isti oni koji su te funkcije obavljali u prethodnom sazivu i da će kandidat za gradonačelnika biti Nikola Dašić koji je u prošlom sazivu podneo ostavku na tu funkciju.

– Razlog zašto se sednica Skupštine grada zakazuje po hitnom postupku, posle gotovo tri meseca od održanih lokalnih izbora, leži verovatno u tome što se na saglasnost oko kandidata čekalo odobrenje „sa vrha”. To jasno govori gde se danas nalazi i koliki stepen slobode i samostalnosti ima lokalna samouprava u Srbiji, smatra Dragutin Radosavljević.

Da podsetimo sednica Skupštine grada Kragujevca na kojoj će biti izabran gradonačelnik i članovi Gradskog veća počinje danas u 14 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari