Odbornici vlasti nisu došli na sednicu Skupštine Kragujevca o zemljištu koju je tražila opozicija 1Foto: Z. S. M.

Danas zbog nedostatka kvoruma nije održana sednica Skupštine Kragujevca na kojoj je trebalo da se na zahtev 36 odbornika opozicije raspravlja o sporazumu na osnovu kojeg Grad treba da isplati privatniku 300 miliona dinara za zemljište iako je ono gradskom vlasništvu.

Na sednicu nisu došli odbornici vladajuće koalicije, te je najpre odložena za pola sata, a poptio ni potom nije bilo potrebne većine, odložena je za utorak, 2. april.

U skupštinskoj sali su od 87 odbornika bili samo 35 iz opozicije, predsednik Skupštine grada, njegov zamenik i sekretar.

Opozicija je 25. marta od predsednika Skupštine Grada tražila sazivanje sednice da bi se stavio van snage sporazum na osnovu kojeg Grad treba da isplati privatniku 300 miliona dinara iz gradskog budžeta za zemljište kod „Zastavinog servisa“ iakoi je ono u gradskom vlasništvu.

Odbornici opozicije tvrde da je privatnik vlasnik samo dva objekta na toj parceli koje je kupio za milion dinara, ali ne i zemljište.

On je u postupku eksproprijacije odbio ponudu Grada o naknadi od 1,2 miliona dinara, te je slučaj automatski došao na sud, ali se od tog postupka odustalo, a Skupština grada donela odluku o zaključenju sporazuma o naknadi za nepokretnosti koje su bile predmet eksproprijacije, ali u višestruko većem iznosu.

Opozicija upozorava da će privatnik koji je nepokretnosti platio 7.000 evra, iz gradske kase dobiti čak 2,5 miliona evra.

Posle odlaganja današnje sednice, odbornik „Kragujevačke inicijative“ Sladjan Rakić je rekao novinarima da su podneli krivične prijave zbog tog slučaja i da će o tome biti upoznati novi premijer, ministri policije i pravosudja, svi poslanici i odbornici – „da čuje cela Srbija šta se radi u Kragujevcu“.

Odbornik grupe „Ujedinjeni protiv nasilja“ Ivan Dubljanin je ocenio da odbornici vlasti danas nisu smeli da se pojave pred odbornicima opozicije i gradjanima Kragujevca čime su pokazali da „nemaju argumentaciju“.

„Ako su pobegli od diskusije, ja vam garantujem da neće pobeći od odgovornosti za ono što su radili, a mi smo preduzeli sve što je u našoj moći pravno, politički i na svaki drugi način da oni za odgovaraju svoje postupke“ –  rekao je Dubljanin.

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i odbornik „Ujedinjenih protiv nasilja“ Veroljub Stevanović je rekao nolvinarima da postupak odbornika vlasti „govori sve“.

Objasnio je da je „Grad svoju imovinu otkupljuje od privatnika jednim rešenjem svog pravobranioca i rešenjem Gradskog veća usred sudskog procesa kojeg je prekinuo“ i to stavio na Skupštinu grada.

„Sumnjamo da taj novac ne ide samo tom privatniku, nego još nekome. Grad nešto što je gradsko, otkupljuje za sebe, najjednostavnije rečeno. U pitanju je još i naduvena cena, trostruko veća od one koja zaista treba da bude“, rekao je Stevanović.

Odbornik Boris Kovačević iz grupe „Moj svet Kragujevac“ rekao je novinarima da je važno da se utvrdi politička i krivična odgovornost, a da je na odbornicima da zaštite budžet Grada od „očigledno protivpravnih i nezakonitih postupanja“.

Iz opozicije su danas najavili obelodanjivanje i drugih koruptivnih tema u kojima je, po njihovim navodima, ogrezla kragujevačka vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari