"Pljačka više od 2,5 miliona evra, grad plaća za svoje zemljište": Opozicija Kragujevca o slučaju „Servis” 1Foto: Z. S. M.

 

U moru loših, protivzakonitih i nelegitimnih odluka koje je donosila što Skupština grada Kragujevca što Gradsko veće u prethodnom preriodu po mišljenju svih opozcionih odbornika je slučaj za koji će iz gradskog budžeta biti plaćeno skoro 300 milina dinara za plac koji je gradski a ne onoga kome je ovolika „odšteta” namenjena.

Povodom ove „najbitnije teme” danas je svih 36 gradskih opozcionih odbornika sa pet kolacionih lista održali konferenciju za štampu na lokaciji kod Zastava servisa na Bubanjskom jezeru.

O čitavoj situaciji koja je već među kragujevačkim opozicionim odbornicima i novinarima dobila naziv „Servis” javnost je informisao odbornik Slađan Rakić iz Kragujevačke inicijative.

Rakić je svoje obraćanje javnosti i medijima povodom slučaja „Servis” već i najavio prošle nedelje za govornicom lokalnog parlamenta na sednici na kojoj je usvajan budžet Kragujevca za ovu godinu, kao temu od presudne važnosti za dalje funkcionisanje grada.

– Na toj prošlonedeljnoj sednici posvećenoj gradskom budžetu ja sam se osvrnuo na tu jednu, rashodovanu tačku, a to je da će Grad Kragujevac u narednih mesec – dva da iz svog budžeta isplati skoro 300 miliona dinara (tačno 298) što je više od 2,5 miliona evra za eksproprijaciju vlasnicima objekata za zemljište koje nije njihovo.

"Pljačka više od 2,5 miliona evra, grad plaća za svoje zemljište": Opozicija Kragujevca o slučaju „Servis” 2
Slađan Rakić u ime svih 36 opozcionih kragujevačkih odbornika obvestio javnost o slučju „Servis” Foto: Z. S. M.

On je na lokaciji pored Bubanjskog jezera okupljenima pokazao veliki objekat Zastavinog servisa i dva manja i na licu mesta izneo genezu čitavog slučaja „Servis”.

– Te objekte je kupio gospodin Miloš Medić iz Sremske Kamenice, naveo je Rakići pokazao rešenje Privrednog suda u Kragujevcu i citirao izvod iz njega u kome je doslovce navedeno da: „Gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 10822/4 na kome se nalaze navedeni objekti nije predmet prodaje”, već samo objekti, naveo je Rakić pokazavši dokument iz kragujevačkog Osnovnog suda.

Onda je takođe naveo da se radi o placu koji je veličine tri hektara, tri ara i 52 kvadratna metra i vlasništvo Republike Srbije, odnosno Grada Kragujevca a da je Medić dobio oko 60 ari i to na korišćenje.

– Miloš Medić je za svoj deo placa platio milion dinara, kao što piše u ugovoru. Dakle predmet kupovine nije zemljište već samo dva pomoćna objekta pored glavnog. Kada se to dogodilo, pošto je grad planirao da na ovoj lokaciji podigne autobusku stanicu, onda je grad išao na sklapanje sporazuma po kojem bi Milošu Mediću bilo isplaćeno oko 1.200.000 do 1.300.000 dinara, što je po Rakiću bilo sasvim noramalno jer je on otprilike nešto manje uložio u kupovinu objekata.

Ali, ponovio je on – Medić nije kupio zemljište.

– Međutim,pošto Medić nije prihvatio sporazum koju mu je ponudila Gradska uprava za razvoj i investicije otišlo se atomatski na sud. Gradska uprava za razvoj je već jednom uputila Osnovnom sudu dopis u kome se navodi da je u postupku utvrđeno mnoštvo rešenja iz Privrednog suda iz 2014. godine da je pomenutim nepokretnostima gospodin Miloš Medić potpisan samo kao vlasnik objekata a, ne i na zemljištu, naveo je Rakić.

U tom dopisu koji je Gradska uprava prosledila Osnovnom sudu stoji u poslednjoj rečenici: „U prilog vam dostavljamo dopis Gradskog pravobranilaštva Grada Kragujevca Broj U 2545/20 od 26. aprila 2021. godine u kome se osporava pravo na naknadu štete prenetih nepokretnosti”.

– Jasno je rečeno i navedeno da Milošu Mediću može da se plati naknada za objekte ali ni slučajno za zemljište, zaključio je Rakić u ime 36 kragujevačkih opozcionih odbornika.

Šta se dalje dešava?

– Mi imao osnovanu sumnju da je u ovom slučaju došlo do kršenja više zakona. Na primer, Zakon o eksproprijaciji član 71 kaže: „U slučaju prenosa zemlišta nosilac prava na zemljište kje je stekao bez naknade ima pravo na naknadu samo za rad i sredstva uložena u to zemljište”, citirao je on.

Po Rakiću ali i ostalih 35 opozicionih odbornika ujednjinjenih sa čak pet lista bilo je normalno da se Mediću pošteno plati za njegova uložena sredstva i novac tih 1.200.000 ili 1.300.000 dinara ali ne i skoro 300 miliona.

– Svi se pitamo gde to ima da uložite milion dinara i posle dve-tri godine za to dobijete 300 puta više. To može samo u zemlji Drbiji i gradu Kragujevcu, poentirao je Rakić uz odobravanje svih svojih odborničkih kolega.

A, kako smo „došli” do tih 298 miliona?

– Gradsko javno pravobranilaštvo uputilo je zahtev Gradskom veću da donese zaključak da vansudski sporazumom reši ovaj spor i platimo skoro 300 milina nešto što je naše. Naše osnovane sumnje pojačava i činjenica da je upravo u to vreme javna pravobraniteljka gospođa Nela Jeremić Ilić dala ostavnku na to mesto. Njenu dužnost preuzima vršilac dužnosti funkcije Gradskog pravobranioca Zlatko Georgijevski (dotadašnji zamenik pravobranioca i ona sa svojim potpisom) ide na Gradsko Veće, anstavlja genezu slučaja „Servis” Slađan Rakić.

Po njegovim rečima ali papirima kojima dokmentuje ceo slučaj Gradsko veće donosi Zaključak ide na Skupštinu grada.

– Skupština grada kao kolektivni organ – ne odgovara za svoje donete odluke i to je pokušaj da se počinioci „sakriju” iza ovog tela. Tako je rešeno da se Mediću isplati suma od skoro 300 miliona dinara. Predlagač ispred Skupštine grada bio je Nikola dašić, tadašnji i sadašnji gradonačelnik Kragujevca. Na osnovu svih ovih dokumenata imamo osnovanu sumnju da je ovim postupkom prekršeno više zakona Repuplike Srbije kao države i samog Grada Kragujevca, ponovio je on.

Zbog svega navedenog u slučaju „Servis”, već sutra, u petak, 22. marta delegacija kragujevačkih odbornika sa pet koalcionih lista će u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu podneti krivične prijave protiv svih „činilaca” u ovom slučaju i na taj način pokušati da zaštite budžet grada Kragujevca i spreče da on bude „olakšan” za više od 2,5 miliona evra.

Na licu mesta kod Zastavinog servisa na Bubanjskom jezeru svih 36 opozcionih odbornika iz Skupštine Kragujevca potpisali su ovu inicijativu koja će sutra u Kraljevu biti predata u formi krivičnih prijava Tužilašvu.

Kako je novinarima danas saopšteno, posle predaje krivičnih prijava u ponedeljak, 25. marta javnost će biti upoznata sa dajim koracima i radnjama kragujevačkih opozicionih odbornka povodom ovog slučaja.

Šta se sve možeš sa 300 miliona u Kragujevcu kad si na budžetu?

Ne samo po Slađanu Rakiću, već i mišljenju ostalih 35 opozicionih odbornika, 300 miliona dinara je veliki novac za Kragujevac.

Šta se može za više od 2,5 miliona evra pitaju se oni?

– Kada je prošle nedelje na sednici Skupštine grada Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finasije „branio budžet” najavio je neke kapitalne investicije: mesne zajednice, obdanište, muzej… Kada smo sabrali troškove za sve te kapitalne investicije ispalo je da one zajdno iznose, sem puteva, 324 milona. I, mi ćemo sad nekome da damo za nešto što je naše gotovo isti toliki iznos, apslovirao je Rakić.

Po njegovim rečima, opozicioni odbornici neće stati samo na slučaju „Servis” već će nastaviti sa odbranom gradske i državne imovine i već pripremaju dokumentaciju o nepravilnostima u vezi sa pijacom i Crvenim krstom.

Novi „slučajevi” tek slede.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari