Ponovo sednica Skupštine grada Kragujevca zbog naknade za sopstveno zemljište u slučaju „Servis” 1Foto: Z. S. M.

 

Sednica skupštine grada po hitnom postupku, ali „iz drugog puta”, na zahtev 36 opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu Kragujevca zakazana je za sutra u 9 sati.

Zakazana, ali da li će se i održati, jer je ona prva, u subotu, 30. marta otkazana zbog nedostatka kvoruma. Jednostavno, na njoj se nisu pojavili predstavnici vlasti.

– U skladu za zahtevom jedne trećine odbornika Skupštine grada, ispoštovali smo sve odredbe Poslovnika, i održali sednicu po hitnom postupku ali nije bilo kvoruma. Sve ono što Poslovnik kao takav predviđa mi smo kao predstavnici vladajuće strukture ispoštovali, rekao je u subotu predsednik Skupštine grada Ivica Momčilović, a preneo zvanični sajt Gradske uprave.

Po njegovim rečima, u skladu sa Poslovnikom, nakon prvog odlaganja, odložena je ova sednicu za 72 sata gde će odbornici imati priliku da ponovo obezbede kvorum.

Inače na dnevnom redu sednice bila je jedna tačka dnevnog reda a to je Predlog rešenja o stavljanju van snage Rešenja o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije, a reč je o rešenju koje je usvojeno pre godinu dana.

Predstavnici odborničkih grupa po čijem zahtevu je sazvana sednica Skupštine grada Kragujevca po hitnom postupku prekjuče su u Svečanom salonu održali konferenciju za novinare na kojoj su njeno odlaganje ocenili „kao očekivani potez”.

Ponovo sednica Skupštine grada Kragujevca zbog naknade za sopstveno zemljište u slučaju „Servis” 2
Foto: Grad Kragujevac

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao o ovoj odluci gradskih vlasti koja je već u narodu i medijima dobila naziv „slučaj Servis” (po lokaciji nazvanoj Zastavin servis) za svih 36 kragujevačkih opozicionih odbornika sa čak pet izbornih ista „u moru loših, protivzakonitih i nelegitimnih odluka koje je donosila što Skupština grada Kragujevca što Gradsko veće u prethodnom preriodu slučaj za koji će iz gradskog budžeta biti plaćeno skoro 300 milioina dinara za plac koji je gradski a ne onoga kome je ovolika odšteta namenjena” je „najskuplja” za Kragujevčane.

Pre dve nedelje na lokalciji kod Zastavinog servisa, spornog placa na Bubanjskom jezeru kragujevački opozcioni odbornici su održali zajedničku konferenciju za štampu istakavši da grad iz svog budžeta isplaćuje skoro 300 miliona dinara (tačno 298) što je više od 2,5 miliona evra za eksproprijaciju vlasnicima objekata za zemljište koje nije njihovo.

Zbog svega navedenog u slučaju „Servis”, već sutradan, u petak, 22. marta delegacija kragujevačkih odbornika sa pet koalcionih lista je u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu podnela krivične prijave protiv svih „činilaca” u ovom slučaju i na taj način pokala da zaštiti budžet grada Kragujevca i spreči da on bude „olakšan” za više od 2,5 miliona evra.

Oni su u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, podneli krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića.

Na prijavi su potpisi svih 36 opozicionih odbornika u gradskom parlamentu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari