Da li će Kragujevac kao i Zrenjanin ostati bez vode za piće?: Nikola Nešić, Nova snaga Kragujevac 1Foto: Nova snaga Kragujevac

 

Nikola Nešić, kandidat za gradonačelnika ispred izborne liste Nova Snaga Kragujevca i narodni poslanik, u oktobru je prijavio Ministarstvu za zaštitu životne sredine da je jezero Gruža zagađeno i zatražio od njih da to provere, jer su po zakonu obavezni. Međutim, do danas nije dobio odgovor.

– Da li ministarstvo zna da 70 posto Kragujevčana pije vodu sa Gružanskog jezera? Već mesecima izražavamo zabrinutost što u ovom jezeru intenzivno „cvetaju” cijanobakterije, a koje bi mogle da ispuštaju toksine veoma štetne po zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, pita nadležne, ne po prvi put, kao što je Danas već pisao upozorava Nešić.

Cijanobakterije se uočavaju po površini vode u vidu prevlaka zelene ili plavozelene boje.

– Jezerom se širi izuzetno neprijatan miris, i zato je nephodno da se hitno sprovedu sve neophodne analize i utvrdi da li bakterije ispuštaju toksine, koliko su ti toksini štetni i da preuzme sve neophodne korake kako bi se bakterija uklonila iz jezera, upozorava Nešić koji se odlaskom na lice mesta uverio da se situacija nije popravila do danas.

– Da li to Ministarstvo za zaštitu životne sredine čeka da Kragujevac kao Zrenjanin ostane bez vode za piće?, ponovo opominje Nikola Nešić.

Zato je, po njegovom mišljenju, neophodno da Kragujevčani i Šumadinci ne samo po pitanju Gružanskog jezera, već i svim ostalim 17. decembra donesu promene u svoj grad i čitavu Srbiju, podržavši na lokalnim izborima listu broj 8, a na parlamentarnim listu broj 7. – Srbija protiv nasilja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari