Jako "cvetanje" toksičnih algi na Gružanskom jezeru odakle Kragujevac dobija vodu 1Foto: Turistička organizacija Knić

Cvetanje toksičnih vrsta algi i dalje je jako u Gružanskoj akumulaciji odakle se vodom snabdeva 70 odsto gradjana Kragujevca, peca riba i zalivaju usevi, upozorili su ekolozi.

Udruženje Ekomar je navelo na Fejsbuku da su gusti slojevi cijanobakterija naročito primetni u plićim delovima i duž obale jezera i objavilo fotografije.

„Apelujemo na sve nadležne institucije u gradu Kragujevcu da gradjane Kragujevca, Knića, kao i sve stalne i povremene korisnike ove akumulacije, obaveste o zdravstvenoj ispravnosti vode u Gružanskoj akumulaciji, o potencijalnim opasnostima i o merama opreznosti u ovoj situaciji. To više nije pitanje dobre volje, već odgovornosti“, piše Ekomar.

Ekomar preporučuje da se izbegava duži boravak pored jezera, naročito u delu gde je intenzivno „cvetanje“.

To udruženje je od jula u više navrata obaveštavalo javnost i institucije i upozoravalo na pojavu opasnog „cvetanja“ algi koje su toksične.

Posle više apela, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je početkom oktobra prvi put poslalo uzorke vode na analizu u Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu.

Ekomar je naveo da je javnost pre oko mesec dana obaveštena da su analize pokazale da su koncentracije toksina mikrocistina bile ispod granica detekcije u vodi za piće, uz izjavu nadležnih da su demantovane vesti o prisustvu potencijalno toksičnih algi u jezeru.

„Ovim analizama nije demantovana vest da su u jezeru prisutne toksične alge, već da u vodi za piće nema mikrocistina, što je svakako veoma važno, posebno za 70 posto stanovnika grada Kragujevca koji piju vodu iz -ove akumulacije“, piše Ekomar.

Udruženje je medjutim upozorilo da nadležni moraju da imaju u vidu da toksini ugrožavaju i sve druge korisnike vode iz jezera.

Najintenzivnije cvetanje je u plićim delovima jezera, odakle se voda koristila za navodnjavanje povrća i voća.

Napomenuli su da toksini mogu da se akumuliraju u tkivima riba koje se pecaju i koriste za ishranu.

Toksini iz „cvetajućeg“ jezera mogu da se nadju i u podzemnim vodama i izvorištima.

Ekomar pita nadležne da li su analize ponovljene i da li je uzeto u obzir sve što navodi to udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari