Kuburović: Nećemo povući predlog za izmenu Ustava 1Foto: Foto/Zoran Mrđa

Nećemo povući naš predlog za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, ali ćemo prihvatiti neke primedbe, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević ponovio stav tog suda da je predloge Ministarstva pravde trebalo povući i uraditi nove.

Kuburović je, nakon predstavljanja rada sudova, rekla da je ovim izmenama smanjen uticaj Narodne skupštine u izboru Visokog saveta sudstva (VSS), i uopšte pri izboru sudija, podsetivši da će konačna verzija otići pred Venecijansku komisiju.

Ona je istakla da Ministarstvo pravde „itekako interesuje mišljenje stuke“, potvrđujući da su povlačenje predloga tražili Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca, a najavila je da će sadašnja verzija pretrpeti izmene.

Kuburović je rekla da se neke odredbe, poput premeštaja i razrešenjja sudija, mogu dodatno precizirati.

Ne pita se samo stuka o promeni Ustava, jer je to najviši pravni akt, a konačnu reč daće Narodna skupština i građani, rekla je Kuborović.

Komentarišući primedbe GREKO, ona je podsetila da se krajem godine završava evaulacija i do tada treba da se ispune sve preporuke, što veruje da će se desiti.

Vlada Srbije posvećena je borbi protiv korupcije, istakla je Kuburović, precizirajući da je ovog meseca počela primena zakona kojim se uvode posebna odeljenja za procesuiranje korupcije.

Na pitanje o zahtevu Saveta Evrope da se donese zakon o nestalim bebama, ona je rekla da će se predlog uskoro naći pred Skupštinom Srbije i da su u njega uneta i mišljena nekih udruženja roditelja i YUKOM.

Milojević je rekao da su predlozi ministarstva za promenu Ustava u oblasti pravosuđa „korak unazad“, kada je reč o garancijama za nezavisnost sudstva.

On je pomenuo i sastav VSS, uz ocenu da se uticaj vlasti na pravosuđe samo premešta, a naveo je i mogućnost da ministar pravde pokrene disciplinski postupak protiv sudije.

Nadam se da će neke naše primedbe ući u nacrt koji će Ministarstvo pravde uputiti Venecijanskoj komisiji, rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima, „čak i ako dostavljeni predlog dobije pozitivnu ocenu, ona nikad nije potpuno pozitivna“, tako da će se opet voditi javna raspava, bar u nekom delu.

Milojević je ocenio da se suštinski primedbe GREKA nisu odnosile na sudstvo i tužilaštvo, već na zakonodavni okvir i na postojeći Ustav.

Na pitanje kakav je stav suda o naplati troškova kredita, on je podsetio da je VKS doneo odluku u jednom konkretnom predlogu, napominjući da je u Zakonu o obligacionim odnosima tačno navedeno koji su obavezni elementi ugovora.

To ne sprečava banke da tu odredbu unesu u ugovor, ali to mora biti predočeno građaninu, a ako to on prihvati – ugovor je zakon za sve, rekao Milojević.

Govoreći o rezultatima sudova, on je naveo da su veoma dobri.

Broj nerešanih predmeta je i dalje veliki, ali se mora imati u vidu koliko ih je rešeno i koliko je sudija, rekao je Milojević, navodeći i da je poboljšana situacija sa starim predmetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari