Foto: EPA/ YURI KADOBNOV

Drago mi je što imamo šansu da otvoreno razmatramo pitanja kao što su osnovna prava i slobode ili funkcionisanje institucija i uloga parlamenta u procesu evropske integracije, kaže za Danas Eduard Kukan, poslanik Evropskog parlamenta koji predsedava današnjem sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (POSP).

Kukan napominje da „sa interesovanjem gledamo na dugoočekivanu diskusiju u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom i želimo da saznamo od naših kolega kako bi se ova debata nastavila“.

– Takođe se radujem debati o rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici. Pre samo nekoliko meseci Evropski parlament je naglasio značaj ove teme u kontekstu regiona Zapadnog Balkana. Nadam se da će nam ovaj sastanak pružiti šansu da bolje razumemo situaciju u Srbiji i dopustiti našim partnerima iz Skupštine Srbije da razumeju naša gledišta o kritičnim pitanjima u vezi sa procesom pridruživanja Srbije EU, ističe Eduard Kukan.

Srpski i evropski parlamentarci razgovaraće danas i sutra u Strazburu. Kako se navodi u programu u koji je naš list imao uvid, glavne teme njihovih razgovora biće stanje pristupnih pregovora Srbije Uniji, dijalog između Beograda i Prištine, zaštita osnovnih prava i sloboda, uloga i funkcionisanje nezavisnih agencija i institucija, kretanja u privredi, uključujući funkcionisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, migrantska kriza, te pristupna pomoć EP nacionalnim parlamentima. Podsetimo, sastanak POSP-a trebalo je da bude održan pre nekoliko meseci, ali je odložen jer srpski poslanici nisu želeli da putuju u Strazbur, grad na francuskoj teritoriji, iz protesta što je sud u francuskom gradu Kolmaru nije izručio Ramuša Haradinaja Beogradu.