Kukan: Važno postići sporazum Beograda i Prištine 1Foto: Tviter / @EduardKukan

Sledeće godine ćemo se suočiti sa izborima u Evropskoj uniji, zbog čega je važno da Beograd i Priština postignu sporazum tokom mandata aktuelne Evropske komisije i parlamenta, rekao je danas na sednici Parlamentarnog odbora za proširenje EU – Srbija šef delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

On je izjavio da se, uprkos razočaranju zbog zastoja u dijalogu i rasta napetosti između Beograda i Prištine, nada da će Srbija i Kosovo narednih meseci postići pravno obavezujući sporazum. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedan je od ključnih uslova za ulazak u EU, poručio je Kukan. On je ocenio da ritam kojim Beograd pregovora o priključenju Uniji nije dovoljno brz, ukoliko Srbija želi da do 2025. godine postane članica EU. Zato je potrebno ubrzati reforme, posebno u oblasti vladavine prava, konstantovao je Kukan.

On je rekao da Evropski parlament podržava politiku proširenja EU i priključenje Srbije, jer je to najbolji način za napredak neke zemlje. Želimo snažnu EU, čije će nove članice u najvećoj mogućoj meri biti bliske postojećim članicama, izjavio je Kukan. On je naglasio važnost vladavine prava, slobodnih sudova, medija i građana, saradnje sa civilnim društvom, mogućnosti svakog čoveka da slobodno izrazi svoju volju. Oni koji su pretili novinarima ili ih fizički napadali treba da odgovaraju, istako je Kukan.

Holandski član Evropskog parlamenta Pol Tang ukazao je na ocenu organizacije Reporteri bez granica da je Srbija pod vladavinom šefa države Aleksadra Vučića postala zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar. Svaki put kada pomenemo slobodu medija, predstavnici srpskih vlasti zauzimaju odbrambeni gard, izjavio je Tang. Član Evropskog parlamenta iz Švedske Gunar Hokmark je rekao kako evropski poslanici probleme vezane za slobodu štampe u Srbiji iznose na isti način kao i u bilo kojoj drugoj zemlji.

Time dprinosimo Srbiji da postane društvo kakvo svi priželjkuju. Želimo da Srbija što pre postane čanica EU, izjavio je Hokmark. Slovenački član Evropskog parlamenta Ivo Vajgl je rekao da ta institucija reaguje na svaki incident na Kosovu i konstantovao da ih ne izazivaju isključivo Albanci, već i Srbi. Slovenci su izgubili trećinu svoje nacionalne teritorije u raznim mirovnim aranžmanima, ali imamo sjajne odnose sa susedima. Naša manjina je most u odnosima sa njima, izjavio je Vajgl.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici ocenio je da su vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom dva elementa na osnovu kojih se procenjuje napredak Srbije na putu ka EU. U oblasti vladavine prava je zabeležen napredak, pažljivo pratimo reformu pravosuđa. Prošle godine smo iskazali zabrinutost što se tiče slobode medija i problemi i dalje postoje, rekao je Fabrici, uz konstataciju kako bi medijska strategija trebalo da se transformiše u reforme. Fabrici je istako podatak da je EU za Srbiju odredila više od milijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine i da je namera da ta suma bude povećana za 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari