Kurc: Balkan ostaje u fokusu 1Foto. FoNet-AP

Premijer Austrije Sebastijan Kurc najavio je da će tokom šestomesečnog predsedavanja te zemlje Evropskom unijom (EU) prioritet biti jača zaštita granica EU, promocija konkurentnosti, nastavak aktivne politike susedstva, uključujući nastavak integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Nešto što je blisko Austriji je Jugoistočna Evropa i EU će biti kompletna kada Zapadni Balkan bude deo naše zajednice naroda, rekao je Kurc obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta.

Zapadni Balkan ne samo da ima evropsku perspektivu koju zaslužuje, već zaslužuje i članstvo u EU, naglasio je Kurc koji je kao dobar primer napretka regiona na evropskom putu pomenuo rešavanje nesporazuma oko imena između Makedonije i Grčke.

Kurc smatra da je potrebna istinska perspektiva za zemlje regiona, da ostvaruju stalan napredak na putu ka članstvu u EU.

Samo tako se možemo suprotstaviti drugim zemljama koje jačaju svoj uticaj u ovom delu sveta. Moramo jednog trenutka završiti projekat EU i ove zemlje dovesti u Uniju, kako bi imale koristi od članstva i naših osnovnih vrednosti, rekao je Kurc.

Želimo da gradimo mostove, u interesu Evropljana i EU, rekao je Kurc pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Moto našeg predsedavanja je „Evropa koja štiti“, rekao je Kurc, a to znači fokusiranje na bezbednost i borbu protiv ilegalnih migracija, da se obezbedi prosperitet kroz jačanje „hajtek Evrope“, kao i da se osigura stabilnost i sigurnost u susedstvu EU.

Nismo srećni što Velika Britanija odlazi iz EU, zahvalan sam glavnom pregovaraču u tom procesu i učinićemo sve da ga podržimo i sačuvamo jedinstvo 27 zemalja na tom putu, rekao je Kurc.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i lideri većih političkih grupa zatražili su od austrijskog kancelara da se nastavi rad na reformi sistema azila, evrozone i kreiranja Evropskog monetarnog fonda.

Prioritet bi trebalo dati i predlozima za dugoročni finansijski okvir EU, kako bi se postigao dogovor sa parlamentom pre izbora u EU u maju 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari