Kurti i Mustafa nisu postigli koalicioni sporazum, razgovori se nastavljaju 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lideri pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Aljbin Kurti i Isa Mustafa nisu danas na sastanku u Prištini postigli sporazum o formiranju nove vlade i podeli resora.

Iako je ranije bilo najavljeno da će koalicioni sporazum potpisati danas, Kurti i Mustafa su posle sastanka izjavili da se razgovori o podeli vlasti nastavljaju i narednih dana.

„Biću veoma kratak, jer kada budemo imali dogovor onda ćemo govoriti šire. Napredovali smo u pregovorima, ali još nemamo dogovor. Ima još stvari o kojima se nismo dogovorili, ali ima napretka u diskusijama koje smo vodili. Kada budemo imali potpun dogovor onda ćemo predstaviti stvari“, kazao je Kurti novinarima u Prištini.

Dodao je da će biti „na direktnoj vezi“ sa Mustafom kako bi odredili kada će biti održan naredni sastanak.

Predsednik DSK Isa Mustafa je rekao da će razgovori biti nastavljeni pošto još nije došlo do približavanja stavova oko nekih pitanja.

„Složili smo se što se tiče programa vlade, ali imamo i ostala pitanja o kojima smo razgovarali, oko kojih ćemo raditi kako bi postigli saglasnost. Nemamo dogovor o koaliciji, ali imamo dogovor da nastavimo putem usaglašavanja stavova. Naše razlike ćemo saopštiti kada ih budemo usaglasili, a dok god one postoje to su naše uzajamne stvari o kojima ćemo razgovarati“, izjavio je Mustafa.

Kurti je uoči današnjeg sastanka sa Mustafom rekao da očekuje da koalicioni sporazum bude postignut.

„Danas ćemo nastaviti razgovore o formiranju vlade u kojoj ću ja biti premijer Kosova i koja će imati 12 ministarstava. Do sada je usaglašeno 100 odsto vladinog programa, što je bio najteži deo i verujem da ćemo se danas dogovoriti i oko podela odgovornosti u izvršnoj vlasti“, izjavio je lider Samoopredeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari