Kurti nudi podelu ministarstava "na ravne časti" 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Samoopredeljenje nudi Demokratskom savezu Kosova (LDK) da na „ravne časti“ podele ministarstva u budućoj vladi, odnosno da dobiju po pet ministarskih mesta, saznaje nezvanično Danas.

Naši izvori ističu da bi LDK-u, čiji lider je Isa Mustafa, pripala i funkcija predsednika parlamenta, kao i prvog potpredsednika vlade, ali da Samoopredeljenje, koje predvodi favorit za premijera Aljbin Kurti, nije spremno da prepusti mesto kosovskog predsednika Mustafi, kada Hašimu Tačiju naredne godine istekne mandat na toj poziciji.

Sagovornici Danasa kažu da i dalje ima šanse da navedene stranke postignu dogovor o vladi do četvrtka, 26. decembra, za kada je zakazana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta. „Teoretski, ima šansi da se dogovor o vladi postigne, ali i dalje je to neizvesno, budući da LDK insistira na mestu predsednika Kosova“, preciziraju naši izvori.

Kako nezvanično saznajemo, „strani faktor“, odnosno „kvinta“ – Sjedinjene Države, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, „pritiskaju“ Kurtija i Mustafu da formiraju vladu, pre svega zbog nastavka briselskih pregovora o pronalaženju konačnog rešenja za Kosovo, ali se ne isključuju ni mogućnost novih izbora.

„U slučaju ponovnog izlaska na birališta Samoopredeljenje bi, verovatno, dobilo još više glasova nego u oktobru, jer se smatra nekompromitovanom političkom snagom, dok pojedini predstavnici Mustafine stranke nemaju zavidnu političku reputaciju, s obzirom na to da vuku repove ratne prošlosti“, ukazuju stručnjaci.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, kaže za Danas da je politička situacija na Kosovu vrlo nezahvalna za predviđanje, „posebno imajući u vidu da su koalicioni pregovori LDK i Samoopredeljenja već jednom propali, 2014. godine“.

– U ovom trenutku jednako je moguć i sporazum, ali i novi izbori. Stiče se utisak da Samoopredeljenje veruje da na novim izborima može da ostvari još bolji rezultat, zbog čega oni neće po svaku cenu gledati da izbegnu takav rasplet. Međutim, koalicija sa LDK bi i nakon novih izbora bila neizbežna, a cena bi bila višemesečna institucionalna blokada i vakuum, u kojem bi tradicionalne strukture „ratne koalicije“ nastavile da donose nezakonite odluke o imenovanju zvaničnika i da nenamenski troše sredstva, što je već sada istaknuta tema u kosovskim medijima, konstatuje naša sagovornica.

„Odlazak u političku prošlost“

Beljulj Bećaj, prištinski analitičar, ocenjuje za Danas da „dogovor ostaje jedino moguće racionalno rešenje“. „Ukoliko LDK pribegne uslovljavanjima, iz različitih razloga, ta stranka će otići u političku prošlost“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari