Vjosa Osmani i Aljbin Kurti se pridružili osudi napada Irana na Izrael 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani osudila je danas napad Irana na Izrael i istakla da se pridružuje saveznicima u osudi tog napada.

„Ova velika eskalacija dovodi do neviđene nestabilnosti u regionu i šire, sa nevinim životima koji snose najveći teret razornog danka. Napori za mir moraju prevladati“, napisala je Osmani na platformi Iks (X).

Napad Irana na Izrael osudili su i premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti osudio je najnoviji napad Irana na Izrael i ocenio da to predstavlja „veliki rizik za destabilizaciju regiona“.“Osuđujem najnoviji napad Irana na Izrael. Ovaj akt bez presedana predstavlja veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, napisao je on na platformi Iks (X).

Kurti je ocenio da bi svet trebalo da da prioritet okončanju neprijateljstava i promovisanju održivog mira.

I predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj osudio napad Irana na Izrael, uz ocenu da to nije napad samo na Izrael, već i na vrednosti slobode i demokratije.

„Danas su naše zajedničke vrednosti ozbiljno narušene i Kosovo mora bez ikakve sumnje da se pridruži NATO, SAD i Izraelu, u odbrani slobode. Stojimo uz Izrael jer delimo bolnu prošlost i znamo koliko sloboda košta, pa smo uz one koji je brane po svaku cenu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Vlada Kosova pozvala građane u Izraelu da poštuju uputstva

Nakon iranskog napada na Izrael, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je u stalnoj komunikaciji sa ambasadom Kosova u Izraelu, te da je ;pozvalo građane da poštuju i sprovode bezbednosna uputstva koja su objavile lokalne vlasti.“Svi građani Kosova koji žive ili se trenutno nalaze u Izraelu za sve informacije i pomoć mogu se javiti na kontakt telefone ambasade +972 58-634-0450 i +972 54-469-9799″, navedeno je u obaveštenju Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova.

Iran je noćas pokrenuo napad na Izrael, kao odgovor na vazdušni napad na iranski konzulat u Siriji, početkom aprila, u kome su ubijena dva iranska generala.

Izrael je saopštio da je Iran rano jutros lansirao 170 dronova, više od 30 krstarećih raketa i najmanje 120 balističkih raketa, od kojih je velika većina navodno oborena na putu ka Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari