Kurti: Preispitaćemo sve sporazume sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je večeras za KTV da poslanike sa Srpske liste koji ne priznaju Kosovo ne može da ima uz sebe, a da zanemari Srbe, poput Nenada Rašića, koji priznaju Kosovo.

Lider Samoopredeljenja (SO) i najverovatnije budući premijer Kosova Aljbin Kjurti je izjavio da će, kada preuzme vladu, preispitati sve sporazume do sada postignute u dijalogu sa Srbijom.

Po njegovim rečima, da bi se znalo kako nastaviti proces dijaloga, mora se znati šta se događalo u prošlosti, i na kojim su pozicijama ovi sporazumi sada.

„Prvo, suprotstavio sam se briselskom dijalogu, zatvorenom i diplomatskom između šefova država“, rekao je Kurti u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV i najavio mogućnost slanja sporazuma na ocenu Venecijanskoj komisiji.

Rekao je da očekuje da DSK neće biti protiv toga, s obzirom na to da su protiv tih sporazuma bili najistaknutiji poslanici DSK, uključujući i Vjosu Osmani, koji je bila kandidatkinja DSK za premijera Kosova.

Ukazao je da ne postoji mogućnost postizborne koalicije bez DSK, je „ako se ne dogovorimo sa DSK, opet idemo na izbore.

Kurti je rekao da podržava predlog DSK da buduća vlada nema više od 12 ministarstva i to tako da bi, gde je ministar iz SO, zamenik trebalo da bude iz DSK-a i obrnuto, i da ne može biti više od dva zamenika.

Najavio je za četvrtak sastanak s liderom Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom i Vjosom Osmani o koalicije dve stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari