Kurti: Prošle nedelje pokušaj puča na Kosovu 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da zahtev za opoziv Vlade nema nikakve veze ni sa sankcijama, ni sa povlačenjem trupa SAD, već sa „jednim gotovim sporazumom za razmenu teritorija između Kosova i Srbije“.

„Ova predsednička trgovina zahteva pad Vlade. Predsednička trgovina sa Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto je nije proglasio. Otišao je u Belu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije uradio. Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Beloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući za razmenu teritorija izmedju Kosova i Srbije. Zato je potrebno smeniti ovu vladu, da se ja trebam ukloniti kako bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno i one predsedničke trgovine o razmeni teritorija“, kazao je Kurti.

On je rekao da je više nego ikada ubeđen da postoji gotov sporazum.

„To mi je potvrdio i predsednik sa sastanku koji sam imao sa njim. On mi je na sastanku sa njim tri puta ponovio ‘ukini taksu i idemo zajedno u Vašington da postignemo sporazum i skinemo zauvek Srbiju sa vrata’. Ovi prethodni premijeri su imenovani ministri, jedino smo ja i ti izabrani od naroda. Ja i ti ćemo završiti ovaj posao“, kazao je Kurti.

„Znači nije ideja da se ukine taksa da bi počeo dijalog. Ideja je da se ukine tarifa da bi se sporazum potpisao. Naravno takve predsedničke trgovine štetne za Kosovo ne mogu mene imati za saradnika i dok sam na funkciji premijera one nisu moguće“, kazao je Kurti.

Rekao je da je tokom prošle nedelje bilo pokušaja puča na Kosovu.

„Verovali ili ne, ja sam danas zadovoljan da nije proglašeno vanredno stanje. Pre nedelju dana je bilo pokušaja državnog udara u Republici Kosovo. Izaći će transkripti sastanka Saveta bezbednosti. Bilo je pokušaja puča, zaustavili smo ga. To je naš uspeh“, kazao je on.

Podvukao je da nije kao ostali premijeri.

„Ova stolica je u funkciju nečega drugog, dok je ranije bila u funkciji nečega sasvim drugog“, kazao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari