Kurti se zalaže za jačanje odnosa sa Albanijom 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Tirani da se zalaže za jačanje odnosa sa Albanijom i sprovođenje potpisanih bilateralnih sporazuma, ali se i dalje opire regionalnoj inicijativi „mini Šengen“.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je kazao da je sastanak sa Ramom bio više o „albanskom makro Šengenu“, nego što je bio o „balkanskom mini Šengenu“, prenela je Radio slobodna Evropa (RSE).

Rama je na to uzvratio da nema „albanskog makro Šengena bez balkanskog mini Šengena“.

„Ako smo dosledni Berlinskom procesu i ukoliko smo usklađeni u delovanju, onda nam se otvara put koji je bio godinama zatvoren, kako bi imali jedan zajednički prostor za slobodno kretanje…, ne samo robe, kapitala i usluga, već i ljudi, što je do juče bilo nezamislivo zbog otpora ne samo Srbije, već i drugih država“, rekao je Rama.

On je dodao da je taj otpor srušen i da bi trebalo učiniti sve da se ne gubi vreme i da se pogura proces napred jer „niko, ni Srbija ni neka druga država, ne može da nam kaže da stvaramo veliku Albaniju ukoliko uklonimo granicu“, kazao je Rama dodajući da granicu treba ukloniti po modelu Šengena.

Inicijativu „mini Šengen“ pokrenuli su Srbija, Albanija i Severna Makedonija a Kosovo nije učestvovalo na dosadašnja tri samita s obrazloženjem da su sastanci besmisleni sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnosi Kosova.

Kurti, kome je današnja poseta Albaniji prva zvanična poseta inostranstvu od kako je stupio na dužnost predsednika kosovske vlade, izrazio je nadu da će „treća decenija 21. veka biti snažan početak saradnje Kosova i Albanije, kakva do sada nikada nije postojala“.

On je rekao da su Kosovo i Albanija prioritet jedno drugom.

„Složili smo se da formiramo jednu međudržavnu komisiju koju će činiti ministri i poslanici, a kako bi se 77 sporazuma do sada potpisanih sproveli ali i postigli novi sporazumi“, kazao je Kurti.

On je Albaniji i albanskom narodu zahvalio „na pruženoj pomoći do sada Kosovu, uključujući i ratni period i period mira“.

„U 21. veku želimo da hodamo zajedno, brzo i snažno. Posebno želimo da sarađujemo u ekonomskom aspektu, u aspektima proizvodnje, obrazovanja, bezbednosti i spoljne politike“, dodao je Kurti, prenosi RSE.

Rama je najavio da će odmah početi pripreme narednog sastanka dve vlade u Skadru.

Rama je rekao da je bitno da Kosovo i Albanija budu spremni, angažovani i jasni u svakom koraku za uklanjanje granice između dve zemlje. Kurti je na zajedničkoj konferenciji rekao da će oni, kao dva premijera Kosova i Albanije unaprediti međudržavnu saradnju „kakvu je narod uvek želeo da vidi“.

„Rekao sam ranije, rekao sam i premijeru (Kurtiju) danas i sada javno, za mene, ukoliko ne realizujemo potpunu slobodu kretanja najpre ljudi, a potom i robe, kapitala i usluge, nismo odradili naš posao prema budućnosti i prema našem narodu“, kazao je Rama.

Rama je dodao da Albanija sto posto podržava Kosovo u svim bitkama za potpuno priznanje i potpunu afirmaciju na svim instancama i u odnosu sa svim državama, kao suverena i demokratska država.

Tokom posete Albaniji Kurti će se sastati i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, predsednikom Skupštine Gramozom Rućijem,gradonačelnikom Tirane Erionom Veljiajem i predsednikom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari