Kurti: Srbija bez čitanja odbila moju deklaraciju o miru 1Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Predložio sam deklaraciju o miru sa Srbijom, od šest tačaka, ali je moj predlog odbijen danas bez čitanja, izjavio je prištinskim medijima kosovski premijer Aljbin Kurti nakon današnje runde političkog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom u Briselu uz posredovanje EU.

Kako je preneo list Koha ditore na svom portalu, Kurti je rekao da je se radilo o predlogu sporazuma, „koji je on sastavio, kao deklaraciju o miru sa Srbijom“, ističući da je to „uravnotežen dokument“.

„Moj predlog je odbijen pre nego što je pročitan, što svedoči o njihovoj nespremnosti da postignu sporazum“, izjavio je on.

Kurti je dodao da je potpredsednik vlade, Besnik Bisljimi, na današnjem sastanku u Briselu „pročitao 11 tačaka koje Srbija postavlja kao blokade za Kosovo, ali da srpski predstavnici nisu hteli ni da čuju za to“.

Kurti je najavio nastavak Briselskog dijaloga na političkom nivou za septembar. Kako je precizirao, „postignut je dogovor da se najpre krajem avgusta sastanu tehnički timovi Kosova i Srbije“, a da u septembru bude novi sastanak na političkom nivou.

On je, takođe, istakao da je „žalosno što nismo postigli međusobni dogovor“, uz tvrdnju da se „srpska strana snažno usprotivila tome“.

„Ne razumem zašto bi trebalo da se bojimo sučeljavanja s prošlošću, kad znamo da postoje problemi iz prošlosti koje i dalje imamo“, izjavio je Aljbin Kurti.

Kurti: Šteta je što se Vučić ne ograđuje od Vulinovih izjava

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da je šteta što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne distancira od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o srpskom svetu, što je u regionu ocenjeno kao eufemizam za „Veliku Srbiju“.

Posle susreta sa predsednikom Srbije, Kurti je naveo da je dotaknuto i pitanje izjave ministra Vulina o „srpskom svetu“.

„Nažalost, predsednik Srbije se ne ograđuje od Vulina, (Ivice) Dačića, (Slobodana) Miloševića i bilo koga ko je bio na vlasti tokom 90-ih. Ovo je zaista žalosno. Činjenica je da imamo deset godina dijaloga u Briselu, bez konačnog sporazuma zato što postoji taj problematični otpor suočavanju s prošlošću“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari