Kurti: Takse na robu biće zamenjene reciprocitetnim merama 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Predsednik Samoopredeljenja i budući premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će takse od 100 odsto na robu iz Srbije biti zamenjene reciprocitetnim merama koje će Kosovo uvesti Srbiji.

„Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom“, kazao je Kurti u intervjuu za N1.

Kako je objasnio, reciprocitet znači da Srbiji treba prvo da učini nešto na nekom drugom polju pre nego što Kosovo ukine takse čime bi dijalog Kosova i Srbije bio nastavljen.

Govoreći o dijalogu o pitanju Kosova, on je rekao da će njegova vlada početi prvo dijalog sa Srbima sa Kosova, i to dijalog o ekonomskom razvoju, a ne o pomirenju.

„Šta će nam to, meni Srbin iz Gračanice nije uradio ništa, niti ja njemu. Ako pitaš Srbe ili Albance na Kosovu šta im treba, ono što će svako reći jeste posao i pravda, i to treba da bude prioritet“, istakao je.

Kurti je dodao, razgovoraće i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i dodao da dve strane treba da se sastanu u Briselu.

„Dijalog ću voditi ja kao budući premijer, imaću svoj tim na dva nivoa. Prvi će biti političko predstavništvo gde će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. Ali najvažnija su tri principa – prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji“, istakao je Kurti.

Kako je objasnio, to će pomoći da se razgovori prebaci iz „ambicija i apetita za teritorije“ jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice i naveo da je razgraničenje za njega rasistički koncept koji ne prihvata.

„Uvek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali ne razmena teritorija. Jer razmena teritorija nije dijalog za mir već dijalog koji vodi ka budućim konfliktima“, kazao je Kurti..

On je rekao i da ne veruje da će sporazuma doći već sledećeg proleća.

„Nema pomirenja bez poverenja, potrebno je poverenje a toga nema, jer se pravimo ‘hajde da se saglasimo o vrednostima’, a nismo saglasni o činjenicama rata, u koji smo svi bili uključeni. Neohodno je da se slažemo o vrednostima, ali za pomirenje nam treba saglasnost o činjenicama“, istakao je Kurti.

Kurti je rekao da Srpska lista neće biti deo nove vlade Kosova, ali da će jedan ministar, kako je propisano Ustavom, biti iz srpske zajednice na Kosovu.

„Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza, i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji. Srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost“, izjavio je Kurti u intervjuu za TV N1.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se „može tako reći“.

Kurti je istakao da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i dodao da ih „neće ekskomunicirati u Skupštini i da su oni poslanici“, ali da smatra da u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora.

Kako je naveo, bilo je slučajeva da je jedan Srbin glasao 18 puta kao i primera da je u nekim mestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

„Posmatrači su rekli da su se kršenja izbornog procesa desila u sredinama gde posmatrači nisu bili Albanci, ali je odgovornost na kosovskim institucijama“, rekao je.

Kurti je kazao da je do tih pojava došlo usled pritiska zvaničnog Beograda da Srpska lista dobije 100 odsto glasova što je opisao kao posledicu „nedostatka samopouzdanja“.

„Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi i drugde u svetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su želeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, odnosno pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto eliminiše Srpsku listu, Kurti je rekao da „Beograd plaća za poslušnost“ i da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom moraju da prekinu mogućnost da Beograd vrši pritisak na Srbe na Kosovu.

„Nemam ništa protiv Srba. Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je sredstvo“, ocenio je on.

Kurti je naveo da očekuje da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti ovog meseca, i da će imati 15 dana za formiranje koalicije s Demokratskim savezom Kosova.

„Do sada smo usaglasili oko 80 odsto planova i programa, posle toga ide podela resora ministarstava, a težimo tome da imamo 12 ministarstava, samo po dva zamenika ministara, i najmanje 30 odsto žena“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari