Kurti zatražio sastanak s Tačijem radi usaglašavanja politike 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je kosovskog predsednika Hašima Tačija na sastanak u sredu kako bi usaglasili zajedničku spoljnu politiku, objavio je Kossev.

Poziv je stigao u jeku pritisaka i očekivanja Amerikanaca da Kosovo u potpunosti ukine takse na robu iz Srbije i BiH, ali i poziva predsedništva Kosova za saziv sednice parlamenta na kojoj bi Tači informisao poslanike o ishodu razgovora u Vašingtonu.

Kurti nastavlja da piše pisma. Posle pisma takođe obelodanjenog u medijima koje je uputio američkom predsedniku Donaldu Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu, u utorak je pisao i Hašimu Tačiju, navodi Kossev.

„Onako kako sam napisao i u mom poslednjem pismu od 13. februara 2020, spoljna politika je ono što bi trebalo da nas ujedini. Predstavljanje Kosova treba da bude što dostojnije na međunarodnoj areni i to možemo postići tako što ćemo biti harmonizovani u našim stavovima, koji će, osim uspeha, garantovati i ekonomski razvoj i državnu i nacionalnu bezbednost“, napisao je premijer Kosova predsedniku.

On dodaje da je „država s kojom želimo dijalog ujedinjena u štetnim stavovima nasuprot državnosti i nezavisnosti Kosova“ i naglašava da razlike između dvojice najviših zvaničnika Kosova treba da ostanu na Kosovu.

Neusaglašenost vlade i predsedništva Kosova vidi se u povlačenju ambasadrke Kosova u SAD Vljore Čitaku, koja je predstavljala Prištinu na sednicama Saveta bezbednosti. Ona je zahteva ministra spoljnih poslova Gljauka Konjufce za njeno povlačenje, napisala na Fejsbuku da ne želi da bude topovsko meso između vlade i predsedništva i da će poštovati zahtev vlade u Prištini.

Tači završava posetu SAD, gde boravi još od 23. februara. Tamo se, osim sa američkim zvaničnicima, u ponedeljak uveče sastao i sa Aleksandrom Vučićem.

On je istovremeno zatražio i da se obrati kosovskoj skupštini po povratku iz Amerike, a prema naznakama, podržava potpuno ukidanje taksi.

U međuvremenu, kosovska štampa objavljuje da je Kurti navodno ignorisao ponoćne pozive Amerikanaca, pre svega poziv Trampovog savetnika za bezbednost Roberta O’Brajena, a da je sa njima razgovarao tek u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari