Na suđenju Tačiju u Hagu iskaz albanskog svedoka kome je OVK otela i ubila bliskog rođaka 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Na haškom procesu bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, zaštićeni svedok optužbe danas je posvedočio kako mu je OVK otela i ubila rođaka.

Pored Tačija, za zločine nad Albancima, proglašenim za „kolaborante“, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. U to vreme, svi su bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.

Iz bezbednosnih razloga, današnji svedok iskaz daje iza zatvorenih vrata, pod šifrom 4850.

Pošto je svedok, na albanskom jeziku, položio zakletvu da će govoriti istinu, tužiteljka je, na početku zasedanja, najavila da će on svedočiti o tome kako je OVK „uhapsila i odvela jednu osobu“ 1999. godine.

Po sažetku njegove izjave, koji je pročitala zastupnica optužbe, svedok je, potom, pokušao da od bivših pripadnika OVK sazna gde je ta osoba odvedena, ali nije dobio tu informaciju.

Da je oteta osoba bila „zlostavljana u pritvoru“, svedok je saznao kasnije.

Osoba koju je odvela OVK ni do danas nije pronađena i vodi se kao nestala, naglasila je tužiteljka.

Prema ranije objavljenim spisima tužilaštva, osoba koja je nestala u rukama OVK je „bliski rođak“ svedoka 4850. Svedok ga je poslednji put video u martu 1999.

Današnji svedok, koji je 56. od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, nastaviće iskaz i sutra.

Dokazni postupak protiv Tačija i saoptuženih, tužioci, po odluci suda, moraju okončati do aprila 2025. Broj najavljenih svedoka, tužilaštvo je već smanjilo za oko 100, a sudije su tužiocima naložile da još „sažmu“ postupak.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela kvalifikovana su u optužnici kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optuženi su uhapšeni na Kosovu u novembru 2020. i od tada su u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari