Oficir OVK Ćerići na suđenju Tačiju potvrdio da je Glavni štab OVK postavljao zapovednike 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

U nastavku haškog procesa bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, tadašnji oficir OVK Ramiz Ćerići svedočio je o komandnoj ulozi Glavnog štaba OVK, čiji su optuženi bili članovi.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Ćerići, koji je bio komandant jednog od bataljona OVK u „operativnoj zoni Paštrik“ kod Prizrena, potvrdio je da je GŠ OVK postavljao oblasne zapovednike.

Na početku svedočenja, Ćerići je, kasno popodne, naznačio da su tačni navodi iz knjige četvrtooptuženog Krasnićija da je GŠ OVK za organizaciju jedinica u „operativnoj zoni Nerodimlje“ kod Uroševca, s proleća 1998, zadužio Šukrija Buju i Agima Bajramija, koji su prethodno došli iz Nemačke.

Kako je citirala tužiteljka Silvija Daskoli, Krasnići je u knjizi, objavljenoj 2006. napisao i da je 121. brigada OVK u zoni Paštrik „po odluci GŠ OVK“ ponela ime Ismeta Jašarija zvanog Kumanova, koji je poginuo.

Svedok, koji je bio komandant jednog od bataljona te brigade, izjavio je da je to tačno.

„Fatmir Ljimaj je, kao komandant, promenio ime brigade i rekao nam da će se zvati ‘brigada Kumanova'“, kazao je Ćerići.

Po njegovim rečima, tačno je i da su, kako je Krasnići napisao u knjizi, brigade OVK bile formirane s proleća 1998, od lokalnih jedinica koje su prethodno postojale.

Prema sažetku svedokovih izjava tužilaštvu, koje su uvedene u dokaze, Ćerići bi, u nastavku iskaza, trebalo da svedoči i o susretima sa optuženim Tačijem, Veseljijem, Seljimijem i Krasnićijem.

On je tužiocima ranije izjavio da je, s proleća 1998, iz Nemačke došao na Kosovo i susreo se sa trećeoptuženim Seljimijem koji ga je zadužio da organizuje OVK u selu Klečka.

Tog leta, Ljimaj mu je poverio komandu nad bataljonom.

Buja i Ljimaj su u optužnici navedeni kao saučesnici optuženih u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv svih koje je OVK proglasila za protivnike.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika – Albanaca proglašenih za „kolaborante“, Srba i Roma – od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari