Tužioci zatražili 28 godina zatvora za starešinu OVK Pjetra Šalju zbog zločina u Kukešu 1Foto: EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Tužioci suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu zatražili su danas da bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (Pjeter Shala) bude kažnjen sa 28 godina zatvora zbog zločina nad albanskim pritvorenicima u Kukešu, u Albaniji.

Optužnica tereti Šalju (56) za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. godine. Od „najmanje 18“ pritvorenih pod neosnovanom sumnjom da su „kolaboranti“, „izdajnici“ i „špijuni“, jedan muškarac je ubijen početkom juna 1999.

Šalja je optužen za ratne zločine u četiri tačke. Za svaku tačku optužnice, tužioci su zatražili posebne kazne – osam godina zatvora za proizvoljno lišavanje slobode, 15 godina za okrutno postupanje, 20 godina za mučenje i 26 godina zatvora za ubistvo.

Budući da sud izriče jedinstvenu kaznu, tužilaštvo je zatražilo da Šalja bude osuđen na 28 godina zatvora.

Tužiteljka Eva Vajler (Wyler) rekla je da je dokazana odgovornost Šalje za „teške zločine“ i da je njegov „doprinos zločinima bio direktan, značajan, hotimičan i ekstremno nasilan“.

Otežavajuća okolnost je što su žrtve bile „naročito ranjive i bespomoćne, prepuštene potpuno na milost i nemilost“ Šalji i drugim pripadnicima OVK, navela je Vajler i dodala da je maltretiranje u pritvoru OVK ostavilo „strašne fizičke i psihičke posledice“ na žrtve i njihove porodice.

Zastupnica optužbe je ukazala na Šaljino direktno učešče u teškom zlostavljanju pritvorenika 20. maja i 3. juna 1999. godine, kada je ubijen mladi Albanac.

Osim kroz dokaze, tužioci su Šaljinu zločinačku nameru izveli i iz njegove izjave da bi „ponovo pretukao“ pritvorenike koje je, kako je „delimično priznao“, tukao u Kukešu.

Po optužnici, Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu bili su oficiri OVK Sabit Geci i Đemšit Krasnići (Xhemsit Krasniqi), koji su na Kosovu ranije osuđeni za zločine u Kukešu.

Tužilac Filipo de Minićis (Filippo de Minicis) naznačio je da je dokazano da je „kod Šalje i drugih postajala i namera da ubiju“, citirajući iskaz svedoka da je, uoči ubistva jednog pritvorenika, Krasnići rekao: „Jedan od vas će sutra biti živ, ne obojica“.

Završne reči sutra će dati zastupnik osam žrtava koje učestvuju u postupku, a potom i Šaljina odbrana.

Na početku završne reči, tužilac Minićis je jutros pozvao sudije da Šalju „proglase krivim“ za zločine za koje je optužen.

Pozivajući se na svedočenja preživelih koja se međusobno poklapaju, na reči Šalje i iskaze pripadnika OVK, De Minićis je konstatovao: „Sve se uklapa i sve pokazuje da je optuženi to (zločine) počinio“.

Žrtve su, podsetio je tužilac, svedočile da ih je OVK otimala na ulicama Kukeša – gde su izbegle sa Kosova ili su tu došle da posete rođake – a potom ih „pod nehumanim uslovima zlostavljala“ u pritvoru pod „nejasnom i nedokazanom optužbom da su špijuni i izdajnici“.

„Jednog mladog Albanca su teško prebili i, iako nije pretstavljao opasnost za počinioce, odlučili da mu oduzmu život. Šalja je bio jedan od počinilaca“, rekao je De Minićis.

U ranijim izjavama i sam Šalja je, kako je kazao tužilac, „delimično priznao“ da je tukao dvojicu pritvorenika i naveo „da bi to ponovo učinio“.

Nasuprot tvrdnji odbrane da je Šalja samo povremeno svraćao u bazu OVK u Kukešu da bi uzeo materijal, tadašnji pripadnici OVK potvrdili su, po tužiocu, da je on bio u fabrici metala u vreme zločina nad pritvorenicima.

Na tvrdnju odbrane da je Šalja bio „borac za slobodu“, De Minićis je uzvratio rečima: „Šalja je značajno doprineo zločinima, prebijajući ljude koji se nisu mogli braniti, jednog za drugim. To nije borac za slobodu. On zaslužuje oštru kaznu“.

Tužiteljka Vajler je jutros opisala zlostavljanje pritvorenika koji su bili civili kao kršenje Ženevskih konvencija.

„Žrtve su na suđenju posvedočile da su ih Šalja, Geci i Đemšit Krasnići 20. maja 1999. podvrgli brutalnom nasilju, udarajući ih svuda čime su stigli, bejzbol palicama, štapovima, kundacima, sve dok se nisu onesvestili“, kazala je Vajler.

Navela je da su im „na rane i u oči bacali so“ i da je jedan od preživelih rekao da ga je Šalja „udarao kao konja“. Šalja i saučesnici su drugog pritvorenika „pekli cigaretama“ i gurali mu palicu u usta, polomivši mu zube, dodala je Vajler.

Ona je kazala i da je jedan od prebijenih posvedočio da je „izgledalo da se pripadnici OVK takmiče“ da žrtvama „nanesu maksimum bola“.

Iskazi trojice pritvorenika da ih je Šalja „sve udarao“, po tužiteljki Vajler, potvrdjuju Šaljino „delimično priznanje da je tukao dvojicu pritvorenika“.

Posle završnih reči, predviđena je rasprava o odšteti za žrtve ako Šalja bude osuđen. Na kraju poslednjeg dana rasprave, sudijama će se obratiti i optuženi.

Suđenje Šalji, zvanom Vuk, počelo je u februaru prošle godine pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu. Optužnicu protiv Šalje sud je potvrdio 12. juna 2020. godine, a belgijske vlasti su ga uhapsile 16. marta 2021. u Briselu. U sudski pritvor u Hagu Šalja je prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila 2021. godine, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari