Svedok na suđenju Tačiju: Brat mi je 1999. nestao u rukama OVK, više nije viđen živ 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

U nastavku haškog procesa četvorici ratnih vođa OVK, zaštićeni svedok optužbe opisao je kako mu je 1999. brat nestao u rukama OVK i nikada više nije viđen živ. Za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači (Hashim Thaci), Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Pošto je na albanskom jeziku položio zakletvu da će govoriti istinu, svedok je iskaz dao na zatvorenoj sednici, a njegov identitet zaštićen je šifrom 4446.

Po kratkom sažetku njegovog svedočenja, koji su za javnost pročitali tužioci, više „maskiranih“ pripadnika OVK je, početkom 1999, otelo svedokovog brata iz njegove kuće na Kosovu.

Na lokaciji koju tužioci nisu naveli, svedok se potom o sudbini brata raspitivao kod lokalnog lidera OVK koji mu je „potvrdio da je njegov brat tu i da je pod istragom kao kolaborant sa okupatorima“, odnosno srpskim vlastima.

Svedok W04446 je nastavio da se raspituje o bratu, ali je, u jednom trenutku, shvatio da mu brat više nije na tom mestu, gde je bio i štab OVK, naveli su tužioci.

Posmrtni ostaci svedokovog brata nikada nisu pronađeni.

Lokacija na kojoj je OVK držala svedokovog brata je u optužnici navedena kao jedan od pritvora za Albance, koje je ta paravojska proglasila za saradnike srpskih snaga, kao i za Srbe i Rome.

U nastavku suđenja, svedoka W04446 unakrsno ispituju branioci optuženih.

Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su, u 10 tačaka, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari