Kurtijeva vlada neće biti stabilna 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Budući da je Aljbin Kurti, favorit za novog kosovskog premijera, „s mukom“ prikupio podršku za formiranje vlade i da su veliki politički izazovi ne očekuje se da će taj saziv izvršne vlasti biti stabilan, kažu za Danas stručnjaci za kosovske prilike.

Naši sagovornici ocenjuju da će Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, i dalje imati političku snagu, uprkos pokušajima Kurtija da „minimizuje“ njen uticaj.

Kurti, lider Samoopredeljenja, poručio je prošlog vikenda da je obezbedio većinu za vladu. Kako je objasnio, „predsedavajući triju stranaka nevećinskih zajednica, kao i budući poslanici, Rasim Demiri, Fikrim Damka i Albert Kinoli glasaće za našu vladu i mene kao premijera, bez ikakvih uslova“.

Radio KiM ističe na svom portalu da su nakon odbacivanja glasova iz Srbije, Samoopredeljenju i Demokratskom savezu Kosova bila potreba još četiri glasa, kako bi formirali vladu bez učešća i treće partije. Nedavno se parlamentarnoj grupi Samoopredeljenja pridružio i poslanik partije Egipćana, Elbert Krasnići.

Uz podršku tri nova poslanika, Samoopredeljenje je obezbedilo 61 glas za formiranje nove vlade.

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i aktuelni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, ocenjuje za Danas da je Kurti, očigledno, nakon promene izbornih rezultata i prelaska cenzusa koalicije Pacoli-LJimaj „morao da posegne alternativnom planu, a to je dogovor sa poslanicima iz manjinskih zajednica“.

– Teško je vladati sa jednim poslanikom „viška“, pa će, sigurno, morati da se napravi dogovor i sa drugim predstavnicima manjina. Srpska lista će imati svoju političku ulogu na Kosovu, bez obzira na poziciju u vladi, a da li će biti konstruktivni ili ne to je do njih, smatra naš sagovornik.

Miletić ukazuje da stabilnost vlade „više zavisi od politike koju bude proklamovala i zastupala nego od broja poslanika koji je podržavaju“.

Kako naglašava: „Ukoliko Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova naprave čvrst dogovor oko političkog kursa, vlada može da traje pun mandat, ali ako ne budu imali dobar dogovor, može da se raspadne odmah“.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, komentariše za Danas da su kosovske vlade „tradicionalno nestabilne“. U tom kontekstu, napominje da „Kosovo još nije imalo redovne parlamentarne izbore, niti vladu koja bi izdržala ceo mandat“.

– Ovo će biti sedmi saziv kosovke skupštine od 1999, i sedma vlada, što znači da u proseku vlade traju nešto duže od dve i po godine. Verujem i da će isti slučaj biti sa vladom Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koja će, ipak, morati da se oslanja na glasove još jednog koalicionog partnera. Problem za stabilnost vlade može biti u tome što su nevećinske zajednice na Kosovu tradicionalno sarađivale sa Demokratskom partijom Kosova, pa kao što su sada spremni da daju podršku formiranju vlade, nije teško zamisliti da bi u budućnosti mogli da podrže i izglasavanje nepoverenja vladi. Ipak, takav scenario bi zavisio od popularnosti Kurtijeve vlade, ukazuje naša sagovornica.

Kosovski politikolog i analitičar Beljulj Bećaj za naš list ukazuje da je „nestabilnost stabilna varijabla koja se odnosi ne samo na buduću Kurtijevu vladu nego i bilo koju drugu vladu, zbog političkih okolnosti i problema sa kojima će se suočiti novi saziv“. On smatra da „snaga Srpske liste liste zavisi od Beograda, ali, bez sumnje, njen značaj je na silaznoj putanji“.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista Koha ditore, kaže za Danas da „ne vidi ništa kontroverzno u vezi sa načinom na koji se formira većina za vladu“. „Nema ništa kontroverznog ni oko (ne)uključivanja Srpske liste, mislim da je dobro za stabilnost vlade i države da postoji parlamentarna većina i bez poslanika Srpske liste“, konstatuje on.

Vučićeva zamka

U razgovoru za portal EWB Aljbin Kurti je poručio da „neće upasti u Vučićevu zamku“. Kako tvrdi, predsednik Srbije „negira nezavisnost Kosova, negira granice, a ne afirmiše ništa“. Prema Kurtijevom mišljenju, „zajednica srpskih opština je početak Republike Srpske lajt, kao marlboro lajt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari