Kvorum odložio zakon o OVK 1Foto: Danas

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je izazvao dugu raspravu, nije danas stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika , pa će sednica biti odložena, javili su večeras prištinski mediji.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani saopštila je na kraju sednice da će taj Nacrt zakona biti stavljen na glasanje u četvrtak od 10:00 časova, navodi Kosovo Onlajn.

„Trenutno je samo 47 poslanika u Skupštini. Trenutno nema kvoruma za glasanje o Nacrtu zakona. Ako imam vašu saglasnost, predlažem da se glasanje odloži za sednicu koja će biti održana u četvrtak u 10:00 časosva, jer ćemo u petak imamo novu sednicu“, poručila je Osmani.

U toku rasprave poslanici DSK imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

Na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Prema izveštaju RTS iz Prištine, u nacrtu zakona koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova, a kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK po međunarodnim nalozima vlasti u Beogradu.

Ističe se da je „svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti“ utvrđene tim zakonom i štiti ugled OVK, uz pretnju krivičnim gonjenjem za nepoštovanje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari