Lazarević: Najveći problemi u javnoj upravi netransparentsnost rada Vlade 1

Programska direktorka i projektna menadžertka WeBER projekta Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević ocenila je danas da su najveći problemi u javnoj upravi u Srbiji netransparentsnost rada Vlade Srbije i političko postavljanje na visokopozicioniranih službenika u javnoj upravi.

Lazarević je novinarima pred sastanak Nacionalne radne grupe za praćenje reforme javne uprave u Srbiji rekla da građani ne znaju koji je dnevni red Vlade, niti može da vidi zapisnike ili zaključke sa sednica. „Ne možemo znati šta je Vlada sve odlučivala, šta je sve razmatrala, jer se zaključci Vlade ne objavljuju. To je prosto u 21. veku neprihvatljivo i to je nešto što mora hitno da se promeni“, rekla je Lazarević.

Ona je kazala da je veliki deo kadra na visokim pozicijama u statusu vršioca dužnosti. „Trenutno su pozicije najviših državnih službenika jako podložne političkom uticaju, budući da se u najvećoj meri postavljaju v. d. koji se postavljaju samo po političkim, a ne profesionalnim kriterijumima“, rekla je Lazarević i dodala da ta praksa sa stalnim postavljenjem v.d. mora da prestane odmah. Kako su pokazali rezultati PAR Monitor nacionalnog izveštaja, Vlada Srbije je za godinu dana donela 691 rešenje o postavljenju na 282 položaja, od ukupno 347 koliko je sistemtizovano u državnoj uptavi, što znači da je prosečno postavljala 2,5 osobe na jedno radno mesto.

Kako se dodaje od 691 postavljenog 94 odsto postavljenja bilo je na v.d. funkciju, „što je kritičan podatak budući da zakon predviđa postavljenje vršilava dužnosti bez konkursa“. Kao pozitivan napredak u reformi javne uprave Lazarević je ocenila pružanje usluga građanima i proaktivno informisanje građana na sajtovima institucija.

Direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Srbije Dražen Maravić rekao je novinarima da je situacija u Srbiji, u poređenju sa zemljama regiona, dobra i da Srbija pokazuje značajne rezultate kada je reč o jačanju fiskalnbe discipline i racionalizaciji troškova u javnoj upravi. On je pohvalio novi okvir za upravne postupke – izdavanje pasoša, građevinske dozvole, plaćanje poreza, kao i komunikaciju sa poslovnom zajednicom u vezi sa inspekcijskim nadzorom. Projekat WeBER je poslednje tri godine pratio stanje u javnoj upravi u zemljama Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari