Foto: Fonet/Imre Szabo

Objavljeni podaci u pojedinim medijima o stanju na bankovnim računima nemaju nikakve veze sa realnim stanjem, a kao što ste mogli da vidite, u pravosnažnoj presudi se to nigde ne pominje. Informacije koje su se pojavile i način na koji su konstruisane predstavljaju fabrikovanu laž u istim onim medijima u kojima je konstruisana afera „pašnjak“, koja je kao što vidite sada i pravosnažno pala na sudu. Prava svrha naslovnica u medijima jeste upravo ono što je i pisalo – da je epilog afere „pašnjak“ ne da sam ja dokazao svoju nevinost i da je ceo proces montiran, već da se javnost dovodi u zabludu da ja „nešto krijem“. Ovo je udžbenički primer prljave kampanje u cilju političkog uništenja Demokratske stranke, ali to im neće uspeti, kaže za Danas u pisanim odgovorima Dragan Šutanovac, predsednik DS, odgovarajući na pitanje zašto nije objavio celu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je oslobođen optužbe za neprijavljivanje imovine.

* Da li ste prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije tih navodno spornih 300.000 evra?

– Informacije iz tog dokumenta datiraju iz 2013. godine i to su podaci upravo Agencije za borbu protiv korupcije, kojoj prijavljujem svu svoju i porodičnu imovinu više od deset godina i ona za njih nije nikakva tajna. Takođe, pouzdano znam da su 2012. godine ispitane finansije moje uže i šire porodice. Ta istraga je okončana a da me nijedan državni organ nije zbog toga čak ni pozvao. Naša imovina apsolutno nije sporna i zbog toga sam veoma ponosan.

* S obzirom da ste javna ličnost, političar i lider Demokratske stranke, legitimno je pitanje na koji način ste zaradili taj novac.

– Naravno da je to legitimno pitanje, a na to pitanje odgovor se nalazi i u samoj prošlogodišnjoj presudi koja se sada zloupotrebljava. Tamo vrlo jasno stoji koliki su prihodi moje porodice, kako su nastali, kakva je njihova struktura, koliko je pozajmica u pitanju. Voleo bih da je takva situacija i sa ostalim javnim ličnostima. Apsolutno podržavam i zagovaram usvajanje Zakona o poreklu imovine političara, međutim ne znam da li je sa njima baš takva situacija. Siguran sam da bi takav zakon podržali i poslanici Demokratske stranke.

* Deo javnosti smatra da je oslobađajuća presuda deo prećutnog dogovora sa SNS, odnosno sa Aleksandrom Vučićem, o nenapadanju, a u sklopu stvaranja buduće saradnje. Da li možete to da prokomentarišete? Odakle takve spekulacije?

– Takve spekulacije dolaze od naših političkih oponenata koji svoju budućnost uopšte ne vide sve dokle postoji Demokratska stranka. Da li zaista neko može da pomisli da postoji bilo kakav dogovor sa čovekom koji je radio na uništavanju i diskreditaciji mene i moje porodice. Dugo se bavim politikom i nikada nisam sebi dozvoljavao da u političku raspravu uvlačim bilo čiju porodicu.

Svima je jasno da je to šizofrena i zlonamerna neistina, a mere te neistine upravo možete da vidite u jučerašnjim tabloidima koji se utrkuju ko će da me napadne što bezočnije. Kao da dele neke posebne bonuse za napade na DS na kraju meseca.

* Kako komentarišete pisanje pojedinih medija da na jesen planirate rušenje vlasti na ulicama?

– Od septembra Demokratska stranka kreće da razgovara sa građanima od Surdulice do Subotice. U prethodnom periodu smo imali razgovore sa našim članstvom u celoj zemlji, a sada ćemo sa građanima da razgovaramo o stanju u našoj zemlji, kao i o rešenjima za hronične probleme koje pritiskaju naše građane: o ukidanju političkog uticaja na pravosuđe, o reformi poreske politike, o vraćanju otetih penzija, plata i novca lokalnih samouprava, o prekidu politike subvencionisanja investitora koji plaćaju radnike ispod minimalca, kao i preko 20 konkretnih rešenja koje zastupamo u Skupštini. Ovo su teme koje interesuju građane i mere koji će urediti našu zemlju, a ne priče o svetskoj politici ili smešna tema o ruskom naoružanju koje samo što nije stiglo dok vojnici selotejpom lepe čizme i imaju platu od 250 evra koja je direktna krivica SNS.

Pogledaćemo ljude u oči

* Da li mislite da biste mogli da okupite masovan broj građana, sve i da to zaista imate u planu?

– Ideja nam je da obiđemo celu Srbiju, rukujemo se i iskreno razgovaramo sa ljudima. Cilj nam je da zakotrljamo grudvu i dopremo do svakog čoveka. Ukoliko u nekom manjem mestu bude manje, sešćemo sa njima i popiti čaj, kao što je Zoran Đinđić radio. Ali verujte, ti ljudi će dalje širiti ono o čemu smo govorili. Pogledaćemo ljude u oči i reći šta planiramo. Na samom početku grudva može biti manja, ali vremenom ona postaje lavina.