LDP: Dodikova politika vodi u sukobe 1Foto: Logo

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, svojim poslednjim izjavama pokazuje da je najveća pretnja miru u regionu i to mnogo veća i opasnija nego oni sa kojima smo se u bliskoj prošlosti sukobljavali, saopštila je Liberalno demokratska stranka.

U saopštenju se navodi da Dodik umesto da objasni građanima Republike Srpske zašto su plate koje primaju manje u odnosu na ostale delove Bosne i Hercegovine i zašto je društvo u Republici Srpskoj pojela korupcija, on opet priča o granicama, podelama, srpskim nacionalnim interesima kao da nas je ta poltika malo koštala u prošlosti, pa je potrebna repriza pakla.

Svaka kampanja koja se vodi na nacionalističkoj osnovi i svaki mandat koji se tako dobije na kraju se završi sukobima, a Dodik očigledno svoju političku budućnost vidi u vođenju nekih novih ratova, povlačeći za sobom sve, pa i građane Srbije, ističe LDP.

Posle poništavanja Izveštaja o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, koji je donela Narodna skupština Republike Srpske, Dodik se proglasio zaštitnikom svih Srba u regionu, pa tako promoviše ponovno oživljavanje ideje o „Velikoj Srbiji“, sa namerom, kako sam kaže, da se u isto vreme rešavaju problem Kosova, status Republike Srpske, kao i život Srba u zemljama u kojima funkcionišu kao nacionalne manjine.

LDP u saopštenju dodaje da je regionu potreban mir, a ne političari koji svoje preživljanje na sadašnjim pozicijama vezuju za propale ideje srpskog ekstremnog nacionalizma.

Greše oni koji ovakvog Dodika u Srbiji danas podržavaju, jer svaki Dodikov potez očigledno samo jača njegovu unutrašnju poziciju u Republici Srpskoj, dok će cenu njegove politike, kao po običaju, platiti Srbija i njeni građani, naglašava se u saopštenju.

Umesto ideja o zaštiti srpskih nacionalnih interesa u regionu otvaranjem novih konflikata, potrebno je boriti se da svi građani srpske nacionalnosti imaju tretman i uslove kako je i predviđeno zakonima država u kojima žive i da svoja prava ostvaruju u skladu sa sopstvenim interesima.

Njima ne treba tutor, pošto se svaka briga o Srbima izvan Srbije – koja je vođena u prošlosti od strane Beograda ili nekog drugog centra – završila ratom i stradanjem onih koji su bili najmanje odgovorni za ono što se dogodilo njima i njihovim porodicama.

Ovakve ideje nužno ohrabruju iste takve organizacije i pojedince među drugima narodima, što je najčešće samo uvod u ono mnogo gore što se može da se desi ako se već danas ne suzbiju probuđeni snovi o nekakvom srpskom ujedinjenju sa sve crtanjem novih granica, kao da nam je malo bilo patnje prethodne tri decenije u kojima je „pukla kičma“ svakom građaninu ove zemlje, koja na kraju bude i utočište svih onih koji se igraju ratom i ljudskim životima.

Region i Srbija moraju što pre da uđu u Evropsku uniju i NATO, kao što moraju da rešavaju i sva otvorena pitanja kompromisom koji pruža šansu miru. Očuvanje Bosne i Hercegovine, kroz reformisanu državu, uz uvažavanje stvari koje su se desile od Dejtonskog sporazuma, rešavanje kosovske krize putem trajnog dogovora Beograda i Prištine, kao i uspeh referenduma u Makedoniji otvaraju vrata regionu ka modernim i savremenim društvima, zaključuje LDP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari