LDP: Peti oktobar nije mit nego pobeda 1Foto: Logo

Peti oktobar nije mit nego pobeda miliona ljudi u Srbiji, saopšteno je iz Liberalno demokratske partije

„Danas pričati o 5. oktobru, a zaboraviti da je kontrarevolucija izvedena 12. marta ubistvom premijera Zorana Đinđića, mogu samo oni koji namerno falsifikuju istinu“, navodi se u saopštenju Liberalno demokratske partije.

U saopštenju se ističe da vreme posle 2004. godine jeste vreme organizovanog poništavanja vrednosti na kojima su građani Srbije pobedili 5. oktobra i poništavanja opredeljenja da se Srbija uređuje na principima modernizacije, podizanja njene konkurentnosti, dinamičnosti, tržišnih reformi, evroatlantskih integracija.

„Postojali su pojedinci koji su se trudili da u svakom svom nastupu negiraju vrednosti petog oktobra, ali nisu uspeli jer je ideja tog dana veća od bilo kog pojedinca i bilo koje partije“, dodaje se u saopštenju LDP.

Navode i da proteklih 18 godina nije vreme jedne politike.

„Tih 18 godina zapravo je kombinacija tri godine reformi, nade, optimizma uz mnogo saplitanja, modernizacije zemlje od 2001. do 2004. i perioda koji je potom usledio, a koji je bio otvoreno ili puzajuće udaljavanje zemlje od izvora 5. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Ističu da oni koji danas, sa 20 godina zakašnjenja, kao političari shvataju one vrednosti na kojima je 5. oktobar izveden, ne bi ni imali priliku za tu naknadnu pamet da im se nismo suprotstavili i pobedili pre 18 godina. Problem je samo u tome što je danas Srbiji potrebna politika za 2018. godinu, za teme koju su danas važne, a ne tiha priznanja danasnje vlasti koliko su grešili.

Dodaju i da se osamnaest godina postavlja pitanje zašto nije bilo 6. oktobra, a to je zato što je sve ono što je urađeno raskidom s Miloševićevom prošlošću, vraćanjem Srbije u Evropu i svet, okretanjem modernijoj tržišnoj ekonomiji, pobedom u borbi za otpis dve trećine duga zemlje uzbunilo i pokrenulo na prevrat one kojima moderna Srbija nije odgovarala i koji su pobeđeni 5. oktobra.

„Zato danas, kada pričamo o tom datumu, ne smemo zaboraviti one koji su tih dana bili na ulici, spremni da žrtvuju ono najvrednije što imaju, jer je sloboda nešto što se osvaja i čuva. Ne dozvoljavamo da se na bilo koji način priča o ovom danu negirajući osnovnu činjenicu, da su građani Srbije bili ti koji su pokrenuli promene i da onaj ko se bori protiv petog oktobra se zapravo bori protiv slobode, energije i pameti“, zaključuje LIberalno demokratska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari