Lečić: Bilo bi dobro da se grupišemo u ideološke kolone 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Udruženje Demokrate Srbije koje predvodi Branislav Lečić, nastaviće da sarađuje sa opozicionim organizacijama na zajedničkoj platformi za izborne uslove a još je rano pričati o užim savezima za izbornu koaliciju u kojoj bi učestvovale i Demokrate Srbije, smatraju sagovornici Danasa, iako sam Lečić ističe da je otvoren za saradnju sa ideološki srodnim organizacijama, kao što su SDS i Nova stranka.

Novo udruženje građana Demokrate Srbije koje predvodi Branislav Lečić i frakcija bivših članova Demokratske stranke prekjuče je održalo skup na kome je predstavljena ova politička organizacija nakon što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odbilo zahtev Lečića da ga upišu kao predsednika Demokratske stranke.

Nakon predstavljanja novog udruženja, Lečić je rekao da se radi o „socijaldemokratskoj, liberalnoj priči koja sada dobija političku formu“, a za Danas objašnjava da će ova organizacija nastaviti rad na platformi za izborne uslove u kome je on učestvovao, te da razgovor o ideološkim kolonama može da usledi ako se ispune uslovi za izlazak na izbore.

– Radili smo na platformi za fer izbore sa 12 organizacija i sa njima ćemo nastaviti saradnju na tom planu oko minimalnih uslova za fer i slobodne izbore. Ako režim pokaže fleksibilnost po tom pitanju, tada ima smisla govoriti i o ideološkom ujedinjenju. Dakle prvo izborni uslovi, a ideološke kolone zaslužuju novu temu“, ističe Lečić.

Odgovarajući na pitanje da li bi dosadašnja saradnja sa SDS i Novom strankom mogla da preraste u izbornu koaliciju, on objašanjava da Demokrate Srbije pripadaju političkom centru i da će biti otvoreni za saradnju sa svim organizacijima liberalnih i socijaldemokratskih profila.

– Bilo bi dobro da se grupišemo u ideološke kolone koje će posle izbora da traju, bolje je to uraditi pre izbora, da se zna ko se programski i ideološki udružuje. Ako se grupišemo samo sa željom da oborimo režim, bojim se da bi onda nastala postizborna podela, ističe Lečić dodajući da je prioritet ipak videti da li se na izbore uopšte može izaći.

Među ideološki srodnim organizacijama Lečićevim demokratama su i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Nova stranka, koje su organizovale i predvodile sastanke za izradu platforme o izbornim uslovima, koju Lečić pominje, a već je bilo spekulacija da li će se oni ujediniti sa frakcijom koja se odvojila od Demokratske stranke.

Iz Socijaldemokratske stranke pak poručuju da je prerano govoriti o ujedinjenju sa Demokratama Srbije ili bilo kakvim koalicijama, te da su oni otvoreni za saradnju kako sa „novim demokratama“ tako i sa Demokratskom strankom koju predvodi Zoran Lutovac.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, kaže za Danas da će ta stranka nastaviti saradnju sa svim opoziciono orijentisanim organizacijama, kao i da je svrha tih aktivnosti „pobeda nad Vučićevim režimom, a ne upotreba razgovora za rešavanje sporova unutar opozicije.

– Još uvek se ne bavimo koalicijama, tako da to nije ni tema. A što se tiče saradnje i razgovora smatramo da opozicija nema luksuz da zbog bilo kakvih unutaropozicionih sporova gubi nijednog pojedinca, a kamoli organizaciju, koja može da doprinese smeni ovog režima. Svako ko je spreman i može da doprinese zajedničkoj borbi je dobrodošao, pa tako i Lečićeva organizacija kao i stranka koju vodi Zoran Lutovac. Smatramo da zajednička borba ne bi smela da trpi zbog njihovih unutrašnjih obračuna i mi se u to nećemo mešati, ističe Samofalov.

I Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, kaže da je „krajnje vreme da prestanu ti sukobi i nesuglasice među demokratama“, te da Nova stranka neće zauzimati strane. On naglašava i da bi voleo da trenutne političke teme mogu da odmaknu od „tehničkih stvari“ kao što je sprovođenje izbora i da počne da se govori o politikama pa i kolonama.

– Tema izbornih kolona još nije došla na dnevni red, mi gubimo dragoceno vreme na tehnička pitanja o izbornim uslovima, a to je sve, samo ne politika. Trebalo bi da se bavimo ponudom za građane, određivanjem kolona, programima ali još uvek nismo stigli do toga. Što se tiče Nove stranke, to je jasno, mi ćemo sarađivati sa svim proevropskim snagama, ističe Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari