Lideri zemalja zapadnog Balkana na godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD 1Foto: Fonet/ AP

U Sarajevu danas počinje godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kome će prisustvovati visoki funkcioneri iz sveta ekonomije i politike.

Kako je najavljeno, konferencija će okupiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika, te predstavnika organizacija civilnog društva.

Glavni sastanci biće održani u naredna dva dana, dok su za danas najavljeni prvi neformalni susreti.

Bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas će se u razgovoru s glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a Džonatanom Čarlsom osvrnuti na izazove regije, kako one iz prošlosti, sadašnje izazove, ali i one koji region čekaju u budućnosti.

Na sastanku će biti potpisano nekoliko značajnih ugovora za infrastrukturne projekte, pre svega za Koridor 5C, a biće razgovarano i o investicijama u energetskom sektoru, digitalnoj infrastrukturi, kao i u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da je namera povećanje nivoa ulaganja EBRD-a u privatni sektor.

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“ je poseban deo programa, a na njoj će pažnja biti usmerena na strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.

Sesija o potencijalima za investiranje pod nazivom „Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte“ biće održana 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Osim toga, na konferenciji će se razgovarati o potencijalu drvne industrije, turizma, autoindustrije, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na koferenciji je do sada potvrđeno prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, premijera Albanije Edija Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari